pregnancy and travel

hi, just need an advice. i booked my flight ticket to korea last december and now i just know i got pregnant 6w after waiting quite long time. im going to fly on 23 mac, and at that time im about 15 w pregnncy. it is safe? or anyone who had experience can share with me. tq.

85 Balas
Expert

Salam sejahtera, tahniah atas kehamilan puan. Untuk makluman anda, biasanya tiada masalah untuk menaiki penerbangan udara ketika hamil melainkan jika anda telah sampai ke trimester terakhir iaitu 28 minggu ke atas. Namun begitu, pastikan anda berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu bagi memastikan anda dan kandungan anda sihat untuk melalui perjalanan yang panjang. Dapatkan alatan sokongan bagi ibu mengandung yang ingin menaiki pesawat penerbangan udara seperti TED stockings dan bantal sokongan yang sesuai.

InsyaAllah okay. If awak rasa fit and boleh, travel je. Tapi jgn angkat brg berat2 and jadual jgn padat sgt. Sy g Korea March lepas, masa tu 12 weeks pregnant. Because of weather, jadi gatal2 1 badan. Sy nasihatkan awak, bawak lah lotion ke apa untuk persediaan. And subway kat Korea ada yg tak da eskalator, tangga tinggi2. Pakai kasut yg sesuai. Make sure ada emergency food mcm biskut ke kurma ke dlm bag. Or sweets, mana tau tetiba mabuk. Sy mmg travel light and easy je hari tu, kalau rasa x larat, rehat. Lg 1 minyak angin, bawak je untuk sapu kat kaki if tetiba lenguh2 berjalan. And lastly, enjoy ur holiday and have fun. Be positive, insyaAllah semua akan okay.

Minta pendapat doc. Actually I Naik flight pegi jeju 10hb Dec hari tu. Bby Baru 6 mgu dlm prt. Maybe I angkat luggage brt n xckup rest, duduk dlm flight lma sgt and bjln byk. Smpai d jeju airport, ad spotty warna coklat. Skli tu shja. Next day dh xada. Before pergi sy Ada refer doc. Doc pesan, if dlm flight u kena brjalan stiap jam utk mengelakkn darah beku. If yr seat bisnes blh laa angkat Kaki,brlunjur. Pkai pkaian y selesa. Doc pesan lg, lg baik if pkai stokin ketat y org branak operate tu utk elakkn darah beku juga. Jgn angkat bnda berat. Mtk tlg org angkatkn. Extra careful sbb Kita Jauh di negara org hehe.

No worries. Pregnant at 15 weeks and flying, still okay. Dah masuk second trimester tu. Should be fine. Beg jangan angkat sendiri ya. 😅 Saya kerja dalam kapal, dah 4 bulan pregnant baru tahu saya pregnant. Bayangkan tolak tarik cart setiap hari sepanjang perjalanan. Sekarang dah cuti. Tapi diingatkan if above 33weeks tidak digalakan travel ya. Happy flying!

2y ago

sis kalau 7w boleh ke fly

Guys please alert , this post has been one year ago ...no need to drop ur coment without knowing the date.. Sis ni post bulan satu 2019 . Post ni dah lama naik balik sekarang sebab berkaitan pelancongan. Padahal ni status lama dia pun dah selamat bersalin dan berpantang ..adoii korang niii pun 😂😂😂tulah main hentam je

6.2.2020 flight g sabah n msa tu 31w.msa beli tiket x tau da ngndung.so suami sndri xnk gi sbb sy sndri pon ngndung sbb buat rawatan ksuburan kt spital.nk refund tiket x pndai tp ada baca gk air asia leh tukar tarikh dlm tmpoh 6bln dr msa berlepas..xpela bblg penting.tp msa 6w aritu gi bandung alhamdulilah xde pape doc ckp klu nk gugur pon bb akn gugur gk wlopon x naik flight tu je dia pesan sbb sy tkot doc yg rawat sy x izinkn.alhamdulilah skang 33w..

maybe u should refer your gynae dear mommy. they can provide u some medication support / giving u some vaccines too.. in this situation (since u r travelling to oversea - long distance n the climate is diff too) u cant depend on others experience since some of the mommy have better health during pregnant n some r not. not to mention if u r having MS soon (or maybe not). btw, I do pray the best for u n baby😊😊..

5y ago

tq for advice n the doa 😊

Situasi sama mcm saya.. I bought tiket to korea b4 kawin.. Then after kawin bulan 8..i dpt tahu bulan 9 tu i preggy.. Tiket bulan 11. So i refund the ticket due to this is my 1st baby so i need to take care more attention on him. So i do refund air asia. Alhamdulillah refund dpt then last month i booking another tiket go to bandung using that refund. Hopefully everything will went well.

Ishhh ramai sgt x tahu mate ke caner? Dia tanya masa dia pregnant 6weeks dan dia kata dia akam fly 23 mac dan masa tu kandungan dia 15 weeks... Maksudnya dia tnya sblm virus ni jd lbh serious di Malaysia dan 18hb ritu Malaysia dah tutup pintu masuk dan keluar. Tak kan dia tak tau.. Yg emo ckp dia selfish tu better mintak maaf ye

i dont have experience but im working as a nurse, then most of my friend is doctor...i ask them...they said its okay...its no problem with mommy to fly...its safe...depend on u how strong ur ovary to carry ur baby in ur womb. but still hv others rumors said some mommy cant fly its can gv pressure, but im not sure about that. what i know is mommy can fly since pregnant till 32weeks.