Buah Cempedak

Nak tnya para ibu sekalian. Betul ka kita tak boleh makan buah cempedak? Btw sy pregnant 5 bln.

20 Balas

Boleh je makan kalau sebelum pregnant mmg takde masalah makan cempedak. Tapi kalau sebelum pregnant mmg lepas makan cempedak tu perut rasa gassy itu sebab perut tak sesuai dgn makanan begitu. Bukan sebab buah tu berangin ke apa. Saya pun makan je macam2 buah sepanjang pregnant ni. Janji buah tu sejukkkk... 😁

Boleh je, makan la apa sekalipun (kecuali sedia maklum ada alahan terhadap makanan tertentu). Yang berangin tu sebenarnya berpunca dari sistem penghadaman kita sendiri. Tambahan pula, cempedak ke nangka ke antara buah yang mengambil masa agak lama untuk dihadam.

boleh je tp jgn banyk sgt sbb angin. saya aritu makan 2 ketul je. sbb bdn senang angin. die ikut bdn gak. kalau x angin,ok je. saya pon preggy 5 bln

Sy tgh pregnant makan je,tp xbanyak. Nnt perut sebu,sbb cempedak berangin. Pd sy la,pernah mkn setengah biji. Mlm xboleh tido,perut memulas2 hu hu.

Boleh tp jadi kat saya laa .. esok Yee terus sebu perut And muntah muntah .. mungkin angin walaupun sblm makan cempedak daa makan makanan lain ..

Klau ada alahan dgn cempedak memang tak boleh mkn. Klau xda alahan boleh saja.. balik kampung mak saya siap goreng cucur cempedak lagi 😂😂

Boleh sis.. Sy pun mkn seminggu lg due date.. Ptg mkn cempedak goreng.. Mlm tu dah sakit nk bersalin..pukul 7 turun tanda

Jangan makan banyak sangat. Bila dah pregnant ni, semua benda kita ambil dan makan dalam kuantiti sederhana.

Xde gdm xpe..beres...klu ade gdm cm saya ni yg pyh..nk mkn pun susah..semua kena ikut jdual..

4y ago

Sy mkan je 2 3 ketul., hilangkan ngidam

Xsilap cempedak ni lps bsalin yg xleh mkn...sbb angin....masa pregnant blh je