solat duduk

hi, nak tanya. semenjak akhir2 ni nak sujud masa semayang sangat payah sebab perut besar. kita boleh semayang duduk ke? ke tak boleh sebab kita takde sakit apa2 and hanya beralasankan susah nak sujud?#ingintahu #bantusharing #pleasehelp

10 Balas

Boleh sis, Alhamdulillah, Islam tu mudah. Kalau dah cuba pastu mmg tak boleh sgt, duduk je lah. Asal nya solat jgn tinggal ☺️ sy dari 26 minggu dahsolat duduk perut extra besar, wrist saya pulak bengkak (yg macam org selalu bengkak kat kaki tp saya kat pergelangan tangan). Bila tak boleh pakai tgn utk tolak badan naik dari sujud, mmg sungguh tak dan lah nak pakai kaki semata. Maka solat duduk je lah. Mudah2an Allah terima semua ibadah mengandung & solat kita.

Boleh solat duduk. Tapi makesure kita dalam keadaan yang betul betul rasa tak larat untuk sujud.. Sebab saya pun solat duduk untuk sujud, bab rukuk still boleh berdiri. Now saya pregnant dalam 32 minggu. So perut kerap mengeras..

5mo ago

saya pon bukan selalu solat duduk. klau duduk pon hnya utk sujud sahaja. dah 30 weeks perut bebetul besar and keras especially after makan. mmg seksa jugak la kalau nak tunduk, bangun. semua kena pegang pape sekeliling 😂

same la dgn saya.. nk solt mase berdiri tu x bole bngun n x lart sebb perut dh besar... X terbngun.. nk solt duduk tkt x leh sebb x pernh lgy jmpe jwpn n soaln dlm gp ni... ni ade jgk y tnye dpt dh jwpn y ckp bole...

sama lah Sy pun..nk sujud tu tegang sgt perut..cam nk meletup ..Sy dgr ustaz ckp mmg ada rukhsah dlm solat... insyaAllah Allah terima solat kita...Islam itu mudah kan..☺️

samelah saya pun solat duduk jugak, tklarat nk sujud, rasa mcm tekan perut, bila nak naik balik pun rse mengah je 🥹 tksbaar nk keluarkan baby huhu

Boleh solat duduk. Sy 5 bulan dah solat duduk sebab vertigo. Bila sujud terus rasa terhuyung hayang. Terus sy solat duduk je smpi skrg dah 29 minggu.

Saya cuba solat biasa. Mmg seksanya la dari sujud nak duduk tu. Apatah lagi dari sujud nak terus bangun. Mengah and mcm sesak nafas pun ada.

5mo ago

ya allah yaaa. saya pon cuba untuk solat biasa mmg terasa seksa bila nak sujud and bangun semula tu. tu yg nak tanya pendapat tu. takut juga if tak boleh

blh je..tp saya masih solat berdiri 30minggu tp nak berdiri tu buka paha kiri dlu la hahaha

5mo ago

hahah saya solat mmg masa nak tunduk sujud, peha kiri kanan saya buka. tu pon still dok rasa macam terkepit

Buat semaksimum yg mampu..

boleh