Minyak Kelapa Dara

Nak tanya la mummy2 kat sini, betul ke kalau consume minyak kelapa dara boleh mudahkan bersalin n boleh elakkan drpd koyak teruk? Boleh share pengalaman sikit? And brand mana yg recommended?

14 Balas

Doc cakap susah sikit nak jahit sebab kulit licin.. (Sebab sy minom m.kelapa Dara) Pasal koyak tu kalau memng baby first jangan risaulah,mesti kene gunting 😅.. Yang penting jangan ngkat punggung Mase beranak

Prnah trbaca bila amal kn mnyk klapa dara. Nnti doc nk jahit kulit mudah trkoyak n hasil jahitn jadi tk cntik. Untk mudah besalin tu tk psti..klu bby besar or first prengnt msti koyak.

Saya amalkn vco.masa mgandung..hb x ok..bsalin normal x dapat la pla las2 cezer ...n BBY kuning sebulan...kcian BBY hari2 bjarum Kali Saya x mgam dgn vco ni kot

3 org kenalan sy syorkan dorg consume vco masuk 25weeks. 3² Alhamdulillah bersalin mudah tanpa koyakkan dan anak bersih dr segala kotoran dkt rambut.

klau part mudh b'salin tu sy xsure sbb sy czer ,tp jahitan tu cpt la smbuh ,baby kuar pon xkena kuning even sy drh O+ ,kulit baby pon cntik ja

Depends on individu..utk ank no 4 sy consume vco...ssh gak bsalin😂😂😂koyak byk...y 3org xamik alhamdulillah sng bsalin

Saya amalkan minyak kelapa dara dari kandungan 30 minggu. Tapi akhirnya czer 😅

Anak no.2 saya amalkan minyak kelapa dara xdela senang besalin pun,anak sebulan jgk kuningnya..

Td doc da pesan...awak xde minum air kelapa dara kn??jgn minum ea...tbe2 doc kata cmtu

sy pun amalkan vco. brsalin 2/5 haritu Alhamdulillah koyak sampai punggung😂😂😂😂

4y ago

haha takpe sis sakit skjp je lepas keluar kepala bby semua sakit hilang. yg penting sis kena pandai teran utk kurgkan koyakan n jgn angkat punggung. semoga dipermudahkan ye aamiin😘 misi cakap sy koyak sampai punggung sebab bby lama sgt duduk kat bawah kulit sy jadi lebam bby first kan sebabtu kena pandai teran😫😫