Pil perancang

Hi nak tanya ibu2 berpengalaman boleh ke check up anak nnti nk mtk pil perancang dgn nurse? skrg ni sy dgn husband merancang sendiri je (pakai pelindung dan buang luar) tapi makin lama sy makin risau sebab period asyik delay je tiap² bulan.. Sy bukan tolak rezeki tp sy tk bersedia lg nak tambah anak.. Anak sulung skrg baru nk msuk 11 bulan.. Bulan ni delay period dekat 2 minggu.. sy ingt dh pregnant.. Jujur mmg murung sy.. tolong jgn la kecam kenapa sy murung.. Sy penat hadap anak sensorang.. husband ada membantu tp bila time malam lg² anak demam dia lebih memilih untuk tidur je.. Anak nngis ke merengek ke dia bt tk tau yg penting tidur.. Sebab apa? sebab dia kerja tk boleh sakit kepala.. Pernah sekali tu anak ikut dia masuk bilik, panjat tilam sekali tu anak jatuh,, dia tau tp dia smbung tido balik bt xtau je.. sy ni dgn penat duk bt keje dapur la kena angkat anak tgh nangis sblh dia je.. Jujur sy mmg makan hati sgt² dgn dia.. Anak baru 1, baru 11 bulan sikap dia dh mcm ni mcm mana nnti anak dh berderet??? Kalau period delay mmg murung terus la sy smpai tk boleh tidur malam.. memikirkan kalau ada anak lg mcm mana la hidup sy nnti dgn sikap husband mcm ni.. Ikutkn kalau boleh ikat peranakan dh lama sy bt.. Cukup la anak 1 je kalau sikap dia tk berubah mcm ni.. Sy bukan tk tegur tp dh banyakkk kali sy tegur tp mcm tk jadi apa.. Maaf meluah , sy hanya bg sebabnya sahaja.. harap ada yg sudi bantu.. t.kasih #pleasehelp #ingintahu #seriusnanya

15 Balas

Boleh ckp dgn nurse nk pil perancang. Nnt nurse buka buku untuk awak. Die akan check kesemuanya.. Andai waktu ketika tu, BP awak mmg tinggi, pil perancang x boleh ambik. Awak kena ambik kaedah merancang yg lain. Sebelum pergi KK tu boleh baca perancang perancang yg lain. X semestinye ambik pil. Ada feedback dr TT di sini, walaupun die mkn pil perancang yg baby dah 6 bulan ke atas (KK punya pil ada 2 tahap, sebelum 6 bulan, dan selepas 6 bulan) chances untuk pregnant Sgt tinggi sbb dos pil tu sikit. Awak boleh juga buat research pasal nie kaedah perancang mana yg lagi berjaya menjarakkan kehamilan. All the best yeah.

10mo ago

ok baiklahh terima kasih banyak² ye.. nnti sy tengok² dulu

boleh minta pil perancang di KK. Bagus utk double protection. It's ok to feel not ready for a 2nd child. Itu hak kita nk tambah anak atau tidak, atau nk jarak berapa lama sis. Usah pedulikan kata2 org. As long it's good for your mental health. Berkenan husband sis, sy hrp sis berjaya slow talk dgn dia sampai dia buka mata. Sis jgn pendam saja sis. Lastly, berbalik kpd Allah yg Maha Esa. Sesungguhnya dialah yg bisa membolak balikkan hati manusia. Kita tiada daya upaya hanya berserah 100% kpdNya. Don't lose your faith to Allah. Berpegang teguh pdnya InsyaAllah mudah2an semuanya baik2 pengakhirannya

Masa check up anak, puan ckp terus dgn nurse tu puan nak pakai perancang. Nanti diorang akan bukak buku perancang keluarga. Ada banyak pilihan perancang tapi utk situasi mcm puan, sy x sarankan ambil yg jenis pil sebab akan mudah terlupa dan terskip ubat. Ambil terus yg utk jangka masa panjang mcm depo ke implanon ke iucd ke. Bincang dgn nurse apa yg sesuai. Bukan semua perancang sesuai dgn semua individu

boleh bagitahu nurse yang jaga awak , cakap nak amik pil perancang. tapi tak silap tiap tiap bulan kene dtg checkup. takthu la kalau kk tempat awak lain. kk tempat saya kene tiap tiap bulan dtg check up. suruh husband awak la amik vasectomy. awak takyah susah susah nak telan ubat ke nak enjit ke nak penat penat.

10mo ago

betul tuu, sebelom buat vasectomy pun kene konsult doktor bukan boleh buat suka suka. sama juga macam ikat peranakkan, hukumnya haram, tapi kalau darurat atas faktor kesihatan diharuskan. saya suggest sebab suaminya takmau beri kerjasama tentang anak, membuatkan isterinya murung (masalah kesihatan mental). kalau suaminya tak beri kerjasama, takkan isteri nak sakit sorang sorang kan? tu saya suggest kan. 😊

Better u amik pil perancang nk jadi ibu ni bkn senang mental health pn kena jga klu suami jenis x membantu kt kena fikir utk diri sendiri klu penat nanti blh jadi mental break down so saya saran kn better la amik yasmin so far i amik the best xda gain weight ke apa period pn cantik on time

Just nak cakap. Bertahan dengan lelaki yg tak faham bahasa ni pada akhirnya kita yg makan hati especially bila kita cuba bincang dia tak nk dengar dan peduli. Merancang keluarga ni kena both side. Memandangkan husband yg banyak tak guna jd suruh je la dia buat vasectomy.

10mo ago

betul tu sis... Dari lepas bersalin lg dia mmg dh mcm ni.. Ingtkn dh ada anak ok la dia tp tk makin teruk.. Bila tegur sikit bawak diri masuk bilik tido.. Kita yg penat jaga anak dri pagi kena hadap anak sensorang sampai malam.. tahla sis.. husband sy dia ok.. nafkah tk pernah culas,, semua keperluan dia sedia.. tp bab² mcm ni dia main lepas tgn je.. Sedih tk payah kata laa makan hati teruk dh sy ni.. Apa² pun terima kasih ye sis.. tgoklah kalau dia makin menjadi² sy suruh je dia bt vasectomy.. 🥴

Sy lupa masa week berapa misi dah tanya ada plan nak merancang tak. Dan misi ada bgtau beberapa cadangan utk merancang Salah satu nya merancang sendiri, makan pil. Tapi pil tu xboleh miss kena makan setiap hari. Nak lebih selamat ambik yg suntik kt lengan tu.

boleh pergi kk minta either pil, cucuk depo atau iucd. saya baru amek depo baru2 ni, sejurus lepas habis pantang. planning nak amek iucd tapi misi kata kena tunggu dtg period baru boleh pasang iucd. saya bayar rm1 utk depo. appointment setiap 3 bulan.

Boleh ckp nak pil perancang..nnti sblm ape² nurse akan sruh cek upt dlu klau -ve nnti akan ade procedure dia utk dpt kan pil tu. 😊

Ya boleh je cakap dgn nurse masa check up anak. Nanti nurse buka buku perancang keluarga untuk awk dan awk bayar seringgit

10mo ago

ok baiklah terima kasih ye