Minum air gula kali k2 baru sangkut gdm

Hi mummy².. sya dah 28weeks.. nak tnya apa perlu saya buat klau sangkut gdm? sya baru sangkut gdm ja.. down juga la bila dapat tau sangkut gdm 😢..

5 Balas

Saya pun baru tahu sangkut dgm tadi.dah 28w..walaupun puasa hari2 tetap sangkut juga. Time berbuka minum air jus buah setiap hari...jus tembikai la, manggo la, air tebu akibatnya kena gdm. Nak buat mcm mana selalu lps bersalin akan hilang kencing manis ni. Kena kawal gula n makan lepas ni. Raya nanti berpada2 lah makan biskut raya, juadah hari raya. Tp paling malas kena pergi check bsp 4 kali sekali..

4w ago

Biasanya air jus2 ni lagi banyak gulanya. Time preggy memang takleh dijangka, tahu2 sangkut je gdm 😅

Sy awl prgnnt lagi dh sangkot sis.. bacaan tinggi smpai 14.. Klau mcm sy mmng kene on insulin dah smpai bersalin harap nye lepas tu hilang lah.. Klah msih 8 tu biase dorg bg pil jek mkn pil.. Nnti jmpe pakar pemakanan n jage mkn jek jgn mkn manis nnti ok blek bacaan nye..

jangan sedih sis. kadang GDM ni sebab placenta kacau pancreas kita buat kerja. ikut je nasihat doktor, control portion, cuba exercise few times a week etc. jaga tidur, jaga stress level. bila stress gula boleh makin naik tau, jadi first jangan sedih2 eh. happy2 je.

Kes saya, nurse KK call kata sangkut GDM kedua. Jadi kena puasa sebelum jumpa nurse nak check kandungan gula pada tarikh sekian, hari berikutnya pakar FMS nak jumpa. Pastu nanti ada webinar pemakanan. Tu je la. Bincang je dgn nurse cara manage.

Diorg dh suruh jumpa pakar pemakanan belum?

4w ago

mggu depan bru jmpa dr