ubat

Hi mummy! Pregnant kali ni nurse sah kan sy HB low,1st cek 10.5..normal 11..so kk ade bagi iron tablet..bile sy mkn mabuk melanda pulak..bile tak mkn ok je normal bole buat kje..sy terpaksa jarang mkn,sbb sy ade ank umo 3 taun nak kene jaga,klu mabuk 1 hr kesian kat dia..kang dia tak mkn pulak kan..husb kje biase la balik ptg..bile mkn asyik nak baring & bile bangun mata ni nampak sume berdouble..skrg ni sy cume consume mkn asid folic &vit B..tu pun mkn mlm after 2 jam mkn nasi..adakah mumy ade simptom mcm sy?

13 Balas

Saya sebelum ni pon HB low... Saya just minum air campuran buah2an kering... Alhamdulillah serasi dan HB saya naik... Dari 10.5 ke 12.2.. So... Saya just minum air buah kering tu dan ubat pon makan... Lagi satu... Lau nk makan iron tablet tu.. Mummy boleh ambil dengan air jus.. Xkesah pon jus apa... Oren ke.. Epal ke... So tak de la rasa loya... Ni saya share skali minuman buah tu.. Mane tahu sis nak cuba.. Boleh la contact seller ni.. Saya biasa beli dengan dia.. ☺️

Sya spnjg awal pregnat Hb ok 13..lps tu turun p 11.9..tp minggu ke 19 cek hb low mendadak turun 9.8..jd kena mkn iron tablet 2 biji sehari..risau jg dgn hb low nie..tp rasa2 sakit tu tak ada pla..alhamdulillah sihat..tp abapila cek terkejut pla dgn hb sya..nie..mungkin di sebabkan saya ada minum kopi pekat 2 hari sebelum p check up..

Saya pun hb low. KK bagi zincofer tapi tak boleh makan, jadi muntah. So saya tukar ke maltofer. Maltofer ni sedap rasa coklat, kemam je. Lepastu alhamdulillah hb naik sikit dari 9 ke 9.5

Sy hb low jugak..tp alhamdulillah mkn iron tab tu hb naik cantik..sampai 12.++ mse brsalin.drpd 10.1😥..msa ngndung mmng alah truk..nk mkn ape pon xblh..tp bkn sbb ubat2 kk

Sy dlu pon jenis alah ubat.. tp usaha juga mkn obimin selang sehari.. yg lain sy bykkan mkn jambu hijau kurma yogurt dan bijirin.. sayur bayam dan kerang pon sy loya tgk..

Lbih baik mkn sblm tdur .. Hmm ok lh tu sy kndungan 9 bulan bru msuk 11 .. Sblm ni mkn ubt 3 jnis tu pn ttap gk hb 6 .. Lpas suntik 10 kali tu bru pelan2 naik

Cuba try minum dengan jus buah sis.. Klu tk jalan jugak, makan waktu malam sebelum tido 😅. Sy mkn sblm tido 😂

Amalkan sayur2 buah delima kurma .. buah jambu batu ..bagus .. saya dari awal smpai skrng hb alhamdulillah cantik

Cuba amalkan tips d bawah.. kalau x jalan jugak, try mintak tukar ubat dengan nurse kat kk..

Sy pon hb low 9.5...smlm bru dpt ubt iron tblet tu...nak mkn utk naik drh tp xde selera...