Perancang keluarga

Hi mom..sape dekat sni dia ada ambik perncg jenis ubat?lepastu apa effect ubat tu dekat mom ye??wrna najis berubah ke?berat naik@turun ke?hormon terganggu???..cuba komen😅

8 Balas

Saya ambil ubat selama setahun. Effect ubat tu berlaku bila kita miss makan ubat; haid tak teratur macam biasa, jadi panjang dan istihadah. Cukup setahun je saya makan pil. Sbb tak tahan dek bleeding/ istihadah jika tertinggal mkn ubat. Warna najis OK. Pil tak turun/ naik kan berat badan. Berat badan saya turun hingga ke underweight sbb tubuh saya dah tak boleh toleransi dgn gula ( pre diabetes). Hormon terganggu bila kita miss makan ubat perancang dan dlm tempoh 3 bulan selepas kita stop ubat perancang (nak stabil kan hormon). Kesannya bleeding/ spotting selepas dan sebelum tempoh haid kita. (kitaran haid saya jenis teratur)

5mo ago

Warna biasa aje ikut apa pemakanan awak. Dia tak macam pil zat besi, najis warna gelap. So, no worry.

sy penah cucuk depo sekali je ..tu pun sb ada mslah kulit muka sb kena on ubat yg kuat ,doc ckap tkut terprgnnt jd mslah dkat janin...so on sekali je depo...priod jd tak betul...kdg 2x sbulan ..kdg tak dtg lngsng...berat bdan jdi naik...tp sy betul kn blik hormon priod..dngn minum susu eferty...trus priod jd okey blik dlm msa 3- 4 bulan..bla priod okay ..suburr hehe..lekat pulak ..skrg 33w hehe

saya mkn pill Noriday. Dos rendah sesuai utk ibu menyusu badan penuh. Pernah ambil pill Oralcon dan Yasmin. Oralcon kuat skit dan a bit ganggu hormon susu. Yasmin pill x ganggu tp KK x provide. Kne beli sendiri di farmasi. Lain2 so far xpernah ada apa2 side effect. Period ok, najis ok, selera ok, berat badan pun ok je

Saya makan pil perancang yasmin,tapi harga dia mahal sikitlah dalam harga rm53 camtu,pil ni bagi kulit cantik,berat badan maintain.Saya makan dlm 3 tahun lebih juga.Saya stop sebab nak preggy.Now kandungan dah 36 week.Lepas bersalin plan makan lagi pil yasmin.

5mo ago

Tak pasti pulak,sis try search kat google,kalau bf boleh makan tak?tapi pil ni memang bestlah berat badan tak naik still maintain jer,pening pun takde.Kulit mulus jer takde parut jerawat.

before this depo pastu non stop bleeding..then stop depo, ambik noriday sebab bf..after stop bf ambik yaz/yasmin..ada time period on time, ada time yang 2 kali sebulan..usually selang2

saya makan baru je lagi dalam setahun lebih, berat okay, period okay. ada juga rasa perubahan hormon cth dari segi emosi, kadang kadang rasa moody. tapi okay jer. 😂

Mkn pil berat maintain, susu byk, lain2, kerap sakit kepala, period 2 kali sebulan.

saya cucuk depo. period ja tintong. kejap dtg kejap dak. skrg xdtg😂

5mo ago

sy dah 8bulan xdtg period selepas ccuk depo,ok ke mcm tu?