Bila hlg mual

Hi mommy/mom to be . Brp mgu ya sllunya rasa mual loya ni hilang. Yg dh bole mkn mcm biasa 🥲😭ataupn ni akan brkekalan ke trimester akhir . Kndungn 8weeks #firstbaby

74 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

ikut org sis, mcm mkck sya dia preggy smpai lahir anak dia bru hilang loya n muntah tu .. mcm sya dlu anak first smpai dkt 5 bulan muntah², haha tp bkn morning sickness je .. every time sickness ada .. evening sickness n night sickness so mmg perit yakmattt tp tu pn sbb sya ada hyperthyroid msa preggy .. now second pregnancy pn sma masih loya tp dah hilang muntah² since kandungan usia 12 weeks .. mkn pn dah mula ada selera sikit² .. last month check berat turun 5kg .. haha anak first dlu turun 9kg .. kdg muntah smpai keluar darah n muntah tu masuk kt hidung 👃 mmg perit sgt .. tp lps tu bila xtahan sgt minta doctor tahan wad cucuk air n sbgainya .. alhamdulillah lps sminggu dlm hospital 🏥 terus ada selera mkn masa anak first dlu ..

Baca lagi

Macam saya dari 1st trimester sampai pregnant 6 bulan. Teruk jugak tak boleh nak bau itu ini, tak makan banyakkkk bendaaa. Tapi tak tahuuu lah, saya enjoy je walaupun semua benda tak boleh makan sebab bukan semua perempuan dapat rasa macam mana alahan mengandung. So sepanjang saya morning sick, saya nikmati jee apa yang saya lalu. Buat jadikan pengalaman. Sekarang bila dah takde morning sick, dapat bezaaa betul deria bau, deria rasa, pastu rasa hebat sangat kuasa Tuhan. Saya jadikan alahan mengandung tu satu pengalaman yang saya patut cherish la. Jangan stress stress sis, enjoy je every moment masa pregnant ni. Perempuan ni Tuhan ciptakan memang kuat sangat. Luar dari jangkaan kita sendiri. Semoga pregnancy sis dipermudahkan 🌷

Baca lagi

Saya pula 1st baby dulu xde alahan sgt..just pening n rasa mual kadang2..mkn ok..xpernah muntah pun..Tp gugur week 8. Then mengandung 2nd baby pun xde alahan sgt, sama mcm dulu. Skrg pregnant 3rd baby pun dah 8w blum ada alahan teruk..kdg2 jer pening sikit. Betul ke klau xde alahan sgt, kita akan dpt baby boy? Baby 2nd sy dpt boy. Harap sgt yg ketiga ni dpt girl pula. Lepas tu nak tutup kilang if dah sepasang. Doakan sy kali ni dpt baby girl.

Baca lagi
TapFluencer

first trimester saya alahan teruk nasi xleh sntuh langsung mee ke bihun, spaghetti pun xleh nk sntuh rsa loya n nk muntah just mkn roti je hri² pg, siang,malam slama sebulan lbih..masa trimester 2 sama jgk ada rasa loya n muntah tu tp kdang² nk mkn nasi xleh slalu kna mkn selang² mee,bihun, spaghetti n skrng dh trimester 3 tnggal tnggu hri bila² msa nk brsalin pun still ada rsa loya n nk muntah tu kdang² sbb alahan mmng teruk sgt

Baca lagi

saya alahan teruk sangat start 2bulan smpai 5buln lebih ..nak mkn pape semua tak bole , muntah balik . minum air pon mntah balik smpai lembik rsa nye .. bau masakkan , sabun mndi , mnyak wangi semua tk bole bau msti mntah .. mabuk bau ruma sndiri , dok terperap je dlm blik 😅 saya bnyak tido je tak mkn , mkn pon biskut sekeping 2 je .. ni masuk 6bln dah okey tapi loya2 masih ada lagi , nasi pon masih tak bole mkn bnyak sbb loya ..

Baca lagi

klau sy 6bln bru xda alahan,dri 1trimster mula2 mengidam mmg xbole telan roti,aym,buah2 mnisan,sumber tenusu yg bole masuk mknan msam2 mcm mempelam,daging,seafood nsik pn susah telan mmg stiap ibu akn mengalami sindrom alahan dri 1trmster smpai 2nd kadang2 ad yg berlainan... tpi terpulang dri badan msing2 hrap awk jaga diri selalu alahan mcmna pun sentiasa jaga kesihatan.. takecare momiess..☺️

Baca lagi

Sy aritu Mula dri 2 bulan smpai masuk 4 bulan kandungan alahan.xleh bau masakan,xleh bau sabun mandi,makan ape lagi . tp paksa jgak mkn buah, biskut atau roti2..tu pn sekeping je bole masuk tekak.. kdg2 ada Dlm.sehari lgsung xjamah ape2..mnum air je sikit..byk tdo je..

2mo ago

sama emmm

Awal2 trimester memang macamtu sis. Saya pun takde selera nak makan, asik muntah pastu perut masuk angin. Sis try carik makanan yang sis betul2 boleh masuk utk kurangkan angin. Masuk 2nd trim in shaa allah okay dah. Saya enjoy sgt my 2nd trim. Hopefully sis pun in shaa allah

sabar ya sis, sy pun start 2-4bulan alahan.. week 7/8 minggu tu memang biasa alahan dtg. depends pada orang masuk trimester kedua alahan akan hilang sendiri mcm sy skrg alhamdulillah selera makan pun dah naik. 19w dah😇 enjoy the journey je kay

saya alahan teruk sampai 4 bulan . kena warded bagai sebab tak boleh jauh dengan suami menangis mintak discharge end up sambung alahan dekat rumah , ni dah nak masuk 7 bulan still tak boleh makan benda bergulai and tak boleh makan daging