Hb low dari 11 turun ke 10

Hi mommy nk tanya saya sekarang pregnant 22weeks, haritu hb ok tetiba turun blh tau tk ubat tambah darah apa yg ok dekat farmasi? Sekarang saya mkn 4 sekawan yg kk punya je.

18 Balas

jaga waktu mkn ubat, pemakanan pun kne jaga.. sy ambil iberet,doc di kk yg bgi. sy mkn ubat mlm sebelum tido @ 2 jam lepas mkn waktu yg sama setiap hari, lps mkn ubat sy ambil skli pati delima. pemakanan kena cukup karbo,protein,serat,buah setiap waktu mkn..ni sy join ceramah pmknan utk anemia.. susu sy minum ptg, dlm pkul 3 @4 lepas waktu lunch, jrak 2 jam lepas mkn. klu ada ambil ubt utk calcium, jgn mkn skli dgn ubat tmbah darah..

Maybe sbb cara pemakanan. Klu sy dri awal pregnant smpai bersalin sy lgsg x ambl kafein & klu mnum susu bgi jarak jauh. Cth pgi mkn vitamin then mlm ja bru mnum susu. Ubat tmbah darah doctor yg suru ka? Klu doctor suru tnya dia mna satu yg dia recommend tp klu x better jgn mkn sesuka hati, tkut lg x serasi ka apa lg kcau HB.

selain ubat makan pun kena jaga sis. banyak makan makanan yg boleh tambah darah. macam, bayam,kerang,ikan bilis,hati ayam, minum pati delima pun bolehh. and kurangkan minum air coklat,kopi. sekali2 boleh je makan tak salah.

cara makan ubat kena betul. pemakanan pun kena tengok. boleh refer dan rajinkan diri baca dekat link ni https://cegahanemia.space/ saya dapat dari kk. alhamdulillah hb maintain cantik lepas hadam apa yg ditulis

saya 2 kali preggy . dah try byk ubat 😂 zincofer, maltofer, iberet , obimin. tp yg penting nya kene mkn yg tinggi zat besi . kurangkan yg kafein dan segala cekelat manis manis 😂

mungkin cara mkn ubt salah 2 jam sebelum atau 2 jam selepas makan , jarakkan pula 2 jam lagi kalau nk minum kafein atau minuman bersusu , bykkan makan kerang dengan buah jambu

Cuba awk search makanan/minuman yg xblh mkn time pregnant.contoh kafein blh turunkan hb.lpstu bnyk kn makanan yg tambah drh.contoh kurma,hati ayam,Bayam merah,sayur hijau.

Kita sama sis.. saya pun dr 11 drop ke 10. Mule2 ambil zincofer, skg iberet.. doc suruh remain je iberet sbb yg ni paling tggi iron.. tp xberkesan dekat sy..

Thankyou semua. Saya try cuba tukar cara mkn ubat dulu & kurangkan minum coklat sbb saya kerap juga minum coklat2 ni🥲 igtkan kena kurangkan kopi je