Sushi

Hi mommies semua, nak tanya if preggy blh makan sushi tak? skrg sy dah 8bln preggy, dari awal preggy teringin nak makan sushi tapi ada yg kata tak boleh. Betul ke?

2 Balas

Hi, i'm a microbiologist. Sy share sesuatu ye. Makanan yg tak dimasak mcm raw salmon, telur separuh masuk, susu lembu fresh dari lembu tu better elakkan. Sbbnya benda2 tak masak ni ada bacteria. Kalau untuk org biasa makan mungkin okay. Tp untuk org yg pregnant, ketahanan badan kita menurun untuk protect the baby. If not, body kita akan detect baby tu mcm 'alien' and attack the baby. Sbb tu org yg pregnant ni cepat je nak demam, nk kena flu bagai.

Blh, tp mkn yg masak jela, jgn mkn salmon mentah tu