Retroverted uterus

Hi mommies. Saya nak tanya, saya ttc 2y dan awal bulan ni saya dapat tau saya pregnant. Kalau ikutkan cycle saya 32 hari, dan saya test beberapa hari awal. Result memang positif, guna digital pun tunjuk “pregnant”. Saya dah test banyak kali sebab macam tak percaya 🥹 alhamdulillah memang semua upt +. Cuma saya tak tau macam mana nak kira usia kandungan sekarang dan nak pergi scan, kebanyakkan kawan cakap pergi waktu 8-10 minggu. Lagipun rahim saya terbalik. Ada yang cakap rahim terbalik ni mudah keguguran, tak nampak bila buat ultrasound. Macam down pulak dengar benda2 macam ni 😭 Untuk simptom, waktu mula2 tau saya pregnant, memang cramp dalam seminggu macam tu. Lepas tu cramp on off. Bila cramp ni macam takut pulak sebab rasa macam ada something yang keluar kat miss v. Hmm tapi setakat ni takda bleeding ataupun spotting, harap2 memang takda sepanjang tempoh 9 bulan 10 hari 🥹🤲🏻 Saya berharap kandungan saya membesar dengan sihat. Ada apa-apa nasihat tak utk first mommy macam saya ni? 🙏🏻 Terima kasih. #pregnancy #firstbaby #firstmom #firstpreganancy #retroverteduterus

17 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Allahuakbar.. apa la mulut org yg ckp tu. Keturunan sy ni semua retroverted uterus. Dari mak, kakak² ngan sy jgk. Alhamdulillah, elok semua mengandung. Baby gemuk je lahir. Senang je scan. Retroverted ni masa kita x preggy mmg la terbalik. Dah preggy, rahim jd betul balik la. Blja sikit anatomi bg hat suka ckp bukan2 tu. Fikir yg baik² dan abaikan je la kata² negatif tu. Mulut org kita xblh nk tutup. InShaaAllah mkn folic acid tu start skrg sampai 3 bulan pertama ni.. buka buku pink bila dah 8-12w. Kalau dtg period regular, kira je dari tarikh mula last period awak tu. Nt masa doc scan, akan ada REDD. Masa tu baru tau usia kandungan but still kdg² blh lari antara 1-2w nk due nanti. Jaga diri baik². Jaga emosi sis ya.. semoga dipermudahkan segala urusan sis..

Baca lagi

Assalamualaikum Puan. Sy pun check awal. Alhamdulilah semuanya positif sbb sy check byk kali jgk. Mcm ni kut kalau baru nak jdi ibu ni kan. Masya Allah, Allah saja tahu betapa hati kita gembira. Soal rahim Puan tu, Puan g hospital dlu, bncg dgn dktr. Sbb sy pn ada sakit lain, cuma tak sama mcm Puan lah. Cuma kita yakin je Puan. Mintak Allah jaga kandungan kita dgn baik Insha Allah. Allah boleh buat sesuatu yg kita risau menjadi mudah. Semoga Puan, sy atau sesiapa sahaja sedang hamil atau ttc, akan Allah permudahkan segala urusan. Insha Allah, Amin🤲🏽

Baca lagi

sy juga retroverted uterus..mngikut apa yg Dr sy terangkan..beza retroverted uterus is just lambat sket nampak janin jika scan melalui abdomen..sbb rahim ke belakang..jdnya kedudukan janin jauh sikit dr perut berbanding normal uterus ..sbb tu kalau janin masih kecil sukar utk nampak..lg2 kalau perut tebal (my case..senang ckp buncit🤭)..jdnya utk mudah nampak janin Dr akan scan guna tvs..sbb kedudukan alat tu lebih dekat dgn janin kita berbanding drpd abdomen..atas 10 mggu bila baby dah besar tu nnti in shaa Allah dah bley nampak dah klu scan lalu abdomen..

Baca lagi

Alhamdulillah.. tahniah sis.. saya paham perasaan sis.. jangan amik pusing apa yang orang cakap.. sebaiknya jumpe doc dulu.. untuk kire week.. kire hari first last period tu.. pastu nasihat sy.. jgn stress.. bykan berdoa.. berehat.. mkn mknan yg sihat.. minum susu.. mkn obimin atau apa2 brand yg boleh mkn.. yg penting sentiasa ceria.. abaikan perkara2 yang x penting.. nnti naik drh effect plk.. sy doakan kandungan sis sihat hingga selamat melahirkan.. & baby juga ibu sihat2 saja khendakNya.. InshaAllah Amin3

Baca lagi

Alhamdulillah tahniah sis. Saya sarankan sis pegi sahaja ke klinik untuk scan melalui bawah atau tvs namanya. Untuk sahkan di mana keberadaan janin. Jangan dengar cakap orang. Sebaiknya pergi lepas upt dh positif. Saya pun 6 weeks dulu dah scan sebab takut janin luar rahim or apa apa kan. Jaga kandungan elok elok ya sis. Doakan saya mudah bersalin bulan 10 ni. hehe inshallah Allah menjaga awak. 💞💞

Baca lagi
2w ago

saya dah menunggu hari 😂 38 weeks+ already. due 5/10 . moga mommies kuat ya sama bersalin nnti amin

Tahniah sis, saya pun retroverted, masa scan 5w memang tak nampak, so doc akan scan dari bawah, alhamdulillah boleh nampak tapi terlalu kecil lagi, saya pegi scan semula masa 7w, ok tak perlu scan dari bawah dah, boleh nampak clear walaupun scan dari perut je

rahim terbalik sama je dgn rahim xterbalik. bukan penyakit, cuma kedudukan anatomi dia je lari kebelakang sikit/terlipat. xde effect kandungan pon dan xbahaya. jgn dengar ckp org palatau

2mo ago

btul sy pun rahim terbalik tp doktor ckp it's normal xde masalah pape..sy pun tgh preg 3rd bby doakan sy & bby selamat & sihat ye☺️

Rahim terbalik/retroverted uterus ni normal ye kcuali sbb ada penyakit lain. Kalau takde sakit2/bleeding or spotting tggu 8-9mnggu ye. And bg pundi kencing full masa nk scan, senang nampk

sy pun retroverted jugak. masa 5 mggu je scan bawah sbb nk confirmkn pregnancy. mggu2 lain sume scan atas je n mmbesar dgn sihat baby saya alhamdulillah. hari ni cukup 14 minggu dah

Alhamdulillah tahniah sis 🥺😍 .jaga kandungan baik2 ye . Semoga sis dan baby sentiasa sihat .. enjoy ur pregnancy journey 🌹 doa kan saya ada rezeki mengandung jugak tahun ni ye ..

2mo ago

Semoga Allah SWT kabulkan doa Puan.. Allahumma Amin🤲🏽