SUSU FM YANG MANA LAGI NAK KENA BELI??

Hi mommies. Saya ada sedikit masalah berkenaan susu FM. 5/9/23 anak saya cukup 2 bulan. Ni antara susu yg saya dah beli. 1. Dutch baby 2. Dupro soya 3. Dupro original 4. Lactogen Tapi semua susu ni tak ok dgn dia sbb poop dia keras je ketul² mcm poop kambing bulat² dan keras sgt! Kadang mcm tanah liat pon ada, tak cair mcm sebelum ni. Saya perasan anak saya jenis tanak membuang terus. Dia simpan poop tu lama² sampai jadi besar n keras jadi ketul², so bila dah ketul² n besar baru dia nak buang sbb dah keras n sakit sgt dah kot perut dia. Saya pon taktau kenapa dia simpan. Kesian saya tgk dia duk teran 😔 tak sanggup 😭 nak tolong pon taktau cane sbb firstmom saya taktau pape. Nak je saya korek tmpt dia membuang tu dgn cotton bud bagi senang kuar tapi saya tau tak boleh, yelah risau tmpt tu still kecik dan lembut kan. Kang kena infection pulak. So mommies kat sini rasa² susu apa lagi saya patut cuba? Dan mcm mana nak tolong dia senang berak? Boleh ke bagi minum air masak? supaya poop dia jadi cair. Mcm susu dgn air so jadi balance poop tu tak keras sgt. Please bagi tips. Thank you #firstmom #pleasehelp #seriusnanya #bantusharing

5 Balas

try dutch baby..bukan isu mahal atau murah. tp nk tau yg mana ngam dgn anak. kalau boleh jgn kurangkan sukatan or buat susu tu cair. apa yg disyorkn itulah yg sepatutnya baby dpt. kalau poop masih keras (monitor at least a week) tukar lagi. jgn bagi air masak ye. kalau baby meneran nk poop tu, i pun buat mimik meneran sama, (to encourge baby keep pushing out the poop) haha. semangat mummy!

cuba guna susu yang mahal sedikit seperti similac or enfalac baby. anak saya minum susu yang murah, taik dia pon keras ketul ketul

Try frisolac step 1 atau enfalac. Both ank sye tak pernah tukar since baby smpai ke besar, mmg takde masalah

- berapa oz sukatan fm dan gap brp jam? - slps menyusu ada sendawakan bby?

9mo ago

anak saya minum dutch baby. klu buat 2scoop susu, air lebihkan sikit gap 2 jam. alhamdulillah poop normal tak keras, konsisten warna mustard

Cuba s26