Makanan pertama baby 6bulan

Hi mommies. Nak tanya, beberapa hari lg baby saya akan genap 6bulan. Nak tanya momies, makanan pertama apa yg sesuai diberi kepada baby ye?

12 Balas

Puan boleh guna rule 4hari..rule 4 hari mudah untuk puan kenal pasti mknan yg bayi puan mgkin alergik. Untuk permulaan 4hari pertama: bubur kosong (blend halus dan kepekatan xterlalu cair dan xterlalu kental) + susu ibu sikit (letak dlm bubur masa nk bg baby mkn) .. 4 hari sterusnya boleh cuba campur nga satu jenis sayur pilihan ibu.. Puree buah sy bg masa minggu kedua dia start mkn klau xslp.. Kalau sy, akhir umur 6 bulan baru sy perkenalkan protein.

3y ago

Untuk mklumat yg lebih detail, puan boleh rujuk buku laporan baby kt situ ade mklumat pmknn bayi (m’sia)

bubur kosong yg telah diblend halus sang at sesuai.... sbb ni fasa pertama lidah anak nak merasa makanan... jangan dulu bagi cerelac... tak ble terus bagi manis,2..kena slow2...ramai doc dan nurse sarankan kasi bubur kosong...and kerapkan bf... insyaAllah anak tak akan jadi picky eater... so far anak sy ok 😊

nasi blend halus. boleh campur any sayur+ayam/dging.. boleh campur kurma/kismis.. ikan bilis.. puri epal, mashed potato

Untuk pengenalan, bagi bubur nasi kosong cair yg d tapis.. Try dlm seminggu.. Lepas tu try puree keledek

bagi nasi bubur sis tanpa campur apa² utk tgk penghadaman baby mcm mana...if ok br plus sayur²

Kalo sy bg bubur kosong je, lama² nnti bru tmbh sayur & protein. No salt and sugar.

Bubur kosong 4dr..lpas Dr tu beh slow2 tmbah sayur hijau dan protein

Bubur kosong. Tgk kt buku check up anak. Lengkap

dalam buku perkembangan anak ada semuanya..

bubur kosong,nestum,biskut campur susu,ubi lenyek

3y ago

Maaf atas komen sy..mengikut apa yg sy baca..nestum dan biskut xelok untuk bayi..dlm nestum ada gula (nnti bayi jdi cerewet bab mkn) dan biskut ade garam tambahan (tidak elok untuk buah pinggang bayi) ..untuk bayi bawah dua tahun seeloknya tiada penggunaan garam, gula dan MSG..ibu perlu tgk kandungan bhn dan nutritional facts sebelum beli atau beri kepada bayi..