Tips beli barang baby

Momies boleh share tak bila start beli barang2 baby? Kalau beli awal pon x salah kan? Haha..due sy insyaallah bulan 8 time raya haji..igt nk prepare sikit2 sebab bulan 5 dh puasa, 6 raya? nk guna duit banyak tu?..agk2 okey tak prepare awal..sebab ada yg cakap better beli mse 6 bulan ke atas.?

44 Balas

Saya skrg baru nak masuk 20w tapi dah beli barang baby. Due saya pun hujung bulan 7 esok tu raya haji😂. Beli barang2 mcm wet tisu, mandian, stroller, tilam, napkin, towel, baju je ada yg beli 3/4 helai selebihnya nak tunggu next month scan jantin. Takda masalah pun beli awal sikit2. Nanti tak kalut skrg pun jalan banyak penat dah hahaha 😂

4y ago

Saya start beli wet tisu kelambu tu masa bulan 1 haritu. Hahah ada duit kan beli jelah. Ikut ckp org tu em sbb mak pun takda ckp pape baju je jangan beli awal takut jantina taktahu lagi kan hehe.

Saya x beli awal sbb fikir kena berpada2 sbb jauh lagi perjalanan. X tentu apa jadi. So dah masuk 28minggu baru saya start beli tu pon beli sikit2 mcm bedung towel barut. Next masa 32w saya yakin dgn dah tahu gender semua baru saya beli the rest. Tapi selagi x beranak selagi tu rasa nak beli. Cuma kena berpada2 kalau masih awal tu.

Sy beli je dari awl, tgk ada promosi je beli. Mmg org kata jgn prepare awl kalau jd apa2 pd kandungan nnt sedih. Tp kalau last minit baru prepare kita pulak mengah nnt, dgn duit lg selambak nak byr kan. So, doa byk2, niat nak beli awl sbb utk mudahkan diri, bkn sbb excited nak show off ada baby ke apa.

Sy pregnant 2bln dh start beli sikit2.. Tp ikut list la. Xterasa sgt bila dh hujung2. Tiap bln beli la selai dua baju. Skrg msuk 7bln brg baby semua dh complete. Tggal nk beli brg pantang mcm jamu2 & thermos bln dpn. Yg lain setel xyah pk dah. Sbb pk due raya puasa.. Risau duit kluar byk.

Akk pun dh nk msk 5 bln..ingat msk 7bln br nk mencari apa yg patut..riwayat bersalin 6 org semua normal x de lg yg pramatang..so x lah risau sangat..bg yg x pernah lg tu better beli lah yg wajib2 ckit sebelum msk 7bln..risau lahir pramatang kan susah pulak x de baju baby nk pakai huhu..

Bleh je sis. Positif je. Doa yg baik2. InShaAllah smua akn jd baik. Sy msa anak 1st, 7bln ke atas bru beli. Rsa kalut nak beli itu ini. Jdi stress. So, skrg 2nd baby, kandungan 3bln dah start beli ckit2. Hnya kita yg tau kewangan kluarga mcm mna. Dgn nk raya lg. Kena pandai planning.

saya pun bulan 8 sis 🙊 bru beli stroller je ni, ntah la smenjak takda alahan ni bila klua jlan sikit saya mcm cepat penat n klau panas terik tu rasa nak pitam je, tu ajak husb beli sikit2 dlu sebelum trmenjah, da la dgan baju raya tak cari lagi cehh hahahha 😂🤣

Sy pun due bulan 8 gak😁.dh beli brg baby skit2. Itupun online je..x larat rsenya nk survey jln2..dah la cuaca x menentu tambahn dgn virus corona yg x abis2 lagi..👍hmm semakin takut nk keluar rumah lebih2 lgi kita yg mengandung ni sistem imun yg kurang.😊

Sy due awal bulan 8... Beli dah sikit2 xpe kot mmg btol NK puasa nk Raya banyak NK guna duit nnt... So xnak beban belila sikit2... Baju Raya ank2 lain lagi kn... Sy Rasa xsalah... Kita sendri kena pandai uruskan tu je... Insyaa Allah semua akan dipermudahkan...

Sye due petenghan bulan 7.. Tapi belum beli apa2 lagi.. Brg² baby n berpantang semua usya kt shopee je sebab lebih murah.. Semua yg nak beli dh save siap2 dalam cart.. Tinggal nak beli n bayar je.. Hehe.. In syaa Allah bulan depan baru start beli..