Nak meluah saja🥹

Mcm mna ya nk sibukkan diri tnpa fikir apa yg suami buat blkang sya.. Suami sy ni suka chat prmpuan yg knal2 d bigo Slma 4 thn khwin mmng bnyk mkn hati je..kdng tu yg chat ngn dia ada yng dh berstatus bni orng..bila sya tgur ktnya just buat hiburan..sy dh bnyk kli pujuk hati x nk check fon suami dh biar x skit hati..tpi tu la hti ni meronta2 nk jga check..bila tngok nngis pula.. Tnggjawab suami pda sya n anak2 dia x prnah abai.. Dia pn x prnh kluar lepak2..hbis krja trus blik Cmnya dia lyan fon je la..msg sna sini Klau ibu2 yg ada mslah..ibu2 sibukan diri mcm mna untk x nk fkirkn sngt msalah?

12 Balas

Kalu saya, saya akan buka ceramah atau audio berkenaan hukum hakam buat benda2 mcm ni terutamanya ikhtilat dan bgi dia dengar. selain tegur, nasihat dan tidak putus berdoa. Allah yg menciptakan manusia, Dia juga yg memegang hati manusia. Awak isteri, doa awak utk suami awk insha'Allah tiada hijab. Teruskan berdoa. Saya juga doakan suami awak diberi petunjuk dan hidayahNya. Berdoalah dgn ikhlas dan tawakkal. Siapa kita tanpa Allah yg memegang seluruh alam? Maksiat itu akan berulang selagi dia tk sedar akan kesilapan dia. Awak ada Allah dan awak berhak utk minta apa2 je pada Allah. saya pernah berada di satu tmpt yg "sgt gelap dan bawah", hanya mampu berdoa. dan skrg, Allah hadiahkan pada saya hikmah sabar dan ganjaran sabar saya tu. Sampai skrg, saya tk akan berhenti meminta dripd Allah. insha'Allah pasti dpt dgn kehendak driNya. insha'Allah moga Allah mudahkan urusan awak sentiasa.

awak cuba tanya dia balek. kalo awak buat yg sama cm dia buat. dia sakit ati tak? seronok x tgk laki lain chat2 bini dia ni. pe guna diri awak smpai perlukan org luar tuk mesej2. kalo nak sgt mesej2 sruh dy chat ngn awak wlaupon dok umah skli. dy dok bilik awak dok ruang tamu. haa wasap la smpai lebam. tnya la dia hiburan pe lg y dy na smpai kne de org luar. nape xcari hiburan ngn diri awak. ley je g jln2 ke melepak mna2 ngn awak ke if nk luah mslh luah dkt awk bukn org luar. jgn biarkan benda ni berterusan even dia kata "hiburan" taik kucing dia tu. as isteri kena tegas. bukn kira dia tunai bab lain bab cmni boleh tutup mata.

Suami saya pun macam ni. Kita nasihat slow talk hard talk smpi bergaduh pun ada. Sbb bila ckp masih buat lagi, alasan suami dia terpaling berkuasa. Hati perasaan isteri termasuk dalam nafkah batin tapi suami selalu ingat seks je nafkah batin. Susah sis nak ubah lelaki mindset macam ni. Nak taknak kena libatkan pejabat agama, utk sesi kaunseling. Sis kena buat aduan dulu. Ada anak ke takde anak ke, kalau dah suami sesuka hati buat kita macam tu maksudnya suami pun tak respect kita sebagai isteri. Apa2 pun sis cuba dgn buat aduan di pejabat agama terdekat sis. Nanti pejabat agama panggil utk sesi kaunseling suami isteri.

Sibukkan diri dgn majlis ilmu, puan. Belajar agama dan adab. Di samping tu doa mudahan suami puan berubah kepada kebaikan. Puan text suami puan, ngorat dia chat cintan cintun sweet sweet sebagai hiburan dgn suami. Kalau suami pelik puan buat macam tu, jawab je, sebagai isteri yg sah, puan pun nak berhibur dgn suami. Tak dosa dan masing2 boleh dapat pahala macam tu. Jika chat dgn bini orang ya, mengundang dosa! Bijak dan beradab serta tegas dlm hal ni.

11h ago

saya setuju dgn Puan Nuur. Idea yg bijak. ngorat balik suami tu mcm mana pompuan dlm bigo tu ngorat somi org man...

nth la , sy pon alami krisis sama , siap langgan pelacur , nafkah dah ke laut , skrg pjj makin menjadi2 . family sy pon toxic tp keperluan tu dipenuhi sikit berbanding suami tp skrg dua2 x membantu sy nak lari mne ? xde sy pon buntu . nk x nk kena terus kan hidup . walaupun penat . skrg preggy 7bulan . makin serabut kepala . sy x kerja . sb sakit . mana sy nk lari . kita sama2 jumpa jalan buntu, apa pon semoga dipermudahkan urusan sis

4h ago

kenapa awak stay lg? xde tmpt nak dtuju? Tp dia da x bg nafkah.. da abaikn awak.. brg2 baby dye da bli ke?

Saya tak tahu nak bagi pendapat macam mna … sebab style saya Kalau suami buat .. saya pon buat 😅😂 biar dia rsa apa yg kita rsa … bila kita dh Xkisah pasal dia x heran mkn minum dia .. baru dia ada otak nak berubah .. xpon pergi je jumpa Bomoh 😂 Ubat kan suami ni .. kalau jumpa ustz dia suruh berdoa je sampai kesudah … cantikkan diri awak post dekat media sosial gambar sorang2😂 apa dia buat ikut je 😂 Dia chat perempuan dekat bigo … awak pon blas la cht laki dekat bigo😂 Selagi kita Layan perasaan tu lama2 boleh mental … baik la kita happy2 layan je life mcm mna pon… dia yg start dlu .. awak sambung lah😂

3h ago

wah mengajar jalan pintas ke neraka. cari geng ke?

Awk cantik kn diri awk n pakai la cekci pastu bt sombong dgn laki awk tu..pastu try chat jantan lain pula bg dia skt hati.kalau dia mrh awk gtau la yg awk saje lyn sbb bosan.dh ada laki pn duk chat betina lain.

10h ago

dr tak dosa terus dosa. pastu yg suggest tu dapat saham sekali tau, tgh layan suami anak elok2 dapat pahala tp tanpa sedar tengah dapat dosa jgk

Tolong lah jgn hasut tt tambah dosa dgn balas dosa yg suami buat. Apa yg tt ni boleh buat buat masa skrg, boleh buat aduan di pejabat agama utk sesi kaunseling. Nt pejabat agama akan panggil suami isteri.

awak hari² baca surah Yassin depan suami..tiap kali sampai kat Mubin tu (7Mubin) ,awak doa minta kat Allah agar suami berubah..dalam masa yg sama awak pun akan tenang..In Sha Allah..Allah makbulkan.☺️

Bg saya, stiap org ade sisi gelap masg2.. Asalkn suami tunaikn tggjwb saya ok je..

10h ago

benar.. siapa kita utk ubah org, part kita nasihat je,berubah tu usaha dia, dgn kuasa Allah. takleh sabar undur diri. bagitau mahkamah