Kembalikan susu badan

Mcm mana nk kembalikan susu badan ye ? Anak sy harini dah 13hari , masa awal2 mmg sy bagi susu badan tapi anak sy ada kuning so doc sarankan campur susu fm sb susu badan sy kurang . Sejam sy pam dapat 2oz je sebelah so dua belah dapat 4oz . Harini hari ke 13 susu pun dh tkde sb selalu pam je ank tk df . Mcm mana nak kembalikan susu badan ye sb kuning ank dah takde .

5 Balas

hi mommy, saya betulkan yea max pam utk setiap sesi adalah 20min. gap setiap sesi pam adalah 2-3j. utk bayi 13hari awak pam dpt 4oz tu dh cukup byk ya. size perut baby awak masih kecik. awak kita nak feed baby bukan nak feed peti ais. contoh kalau awak pam 8x min sehari 8×4= 32oz sehari tau. apa yg buat awak rasa susu badan awak kurang? paham kan konsep demand dan supply. demand (permintaan) dan supply (pengeluaran/penghasilan). selagi ada permintaan dr pada baby directfeeding/mengepam. selagi tu pengeluaran susu badan awak akn ada. jaga jadual pam. including malam. bukan pam bila rasa breast awak bengkak saja. pam setiap 2-3j. pam selama 20min utk both side. sambil pam boleh buat breast compression. selepas mengepam buat urutan tangan marmet selama 2min. kalau nak baby directfeeding balik pon boleh. belom terlambat. sbb baby awak baru berusia 13hari. xde istilah terlambat. banyakkan skin to skin dgn baby (mean awak shirtless dn baby hanya tinggal pampers saja). pujuk baby selama 10-15min setiap hari. pujuk before feeding que baby awak. jangan offer time baby dh nangis teruk. offer dlm suasana suram dan tenang. buat oral stimulation bg baby yg nipple confuse. boleh juga guna kaedah supplementary nursing system. kerap mandi dgn baby bg baby rasa sentuhan kulit awak.

2y ago

kalau nak susu badan balik, awak kena jaga jadual pam awak. kena pam gap 2-3j setiap sesi. pam dpt sikit xpa. yg penting awak jgn stop. nnt otak awak akan terima signal yg awak mmg nak produce susu badan semula. sikit2 lama2 jd byk awak. cuba buat urutan tangan marmet. dpt byk tak? cuba check size corong pam awak dh betul?

hai sis.. boleh try tips ni: - tuam hangat kat breast - buat power pumping (1 set pump antara 12 malam - 5 pagi) *20min pump, 10min rehat, 10min pump, 10min rehat, 10min pump - banyakkan minum air kosong dan makanan yg berkhasiat (lobak putih, bayam, kurma, delima dan lain2) - df anak setiap 1jam utk permulaan bagi merangsang breast.. then df ikut demand anak.. anak saya baru 21hari.. saya pun ada masanya drop, saya buat power pumping, then jaga jadual df anak.. semoga dipermudah urusan penyusuan puan demi anak.. 🤗✨️

2y ago

Sama-sama.. 🤗

kenapa sis pam ya? kn kena cmpur😅cuba bg anak df selalu. sbb sy dlu mcm tu mse dh nk kering susu, slalu df. alhamdulillah susu bnyk smula. tp klau ank x nk df, xblh buat apa lh. 🥲 hai mummy 🤗 jangan lupa daftar dan dapatkan sample pampers jenama merries ni, kualiti die paling best diantara jenama yang lain 😍 dapatkan disini🤩 https://www.merriesfamily.com.my/r/OWVIFX #sampelpampers #samplepercuma

2y ago

pam sb nk tgk brp oz dapat sb sy hari ke3 bersalin baru ada susu .

haiii disini saya nk Shree ..mkn sayur kucai,lobak putih .... tambah susu badan

2y ago

baik , terima kasih yee

lme nye sis pam smpi sejam... x luka ke puting?

2y ago

tak luka sis .