Cara untuk ketahui luka di dalam sudah sembuh atau belum?

Macamm mana nak tahu jahitan dalam dah sembuh? Jahitan luar dh sembuh, dh 57hari. Boleh tolong kongsikan tips?

Cara untuk ketahui luka di dalam sudah sembuh atau belum?
22 Balas

Luka czer bahagian dlm lmbt baik sis. Sy dulu hampir setahun rasa pedih lg. Klu bahagian luar mmg cepat baik tp tu pun kena jaga betul2. Jgn bagi part jahitan tu basah or lembab. Lps mandi mesti kena keringkan betul2 and sapu ubat utk elak infection. 3bulan pertama mmg kena jaga betul2 sbb rasa sakit tu Allah je tahu. Sy dulu hari2 blend oren sunkist 2biji sehari utk cepatkan luka bahagian dlm sembuh. Jgn angkat benda berat in sha Allah cepat baik 🙂

Awak cuba petik daun jambu batu yang muda tu lepas tu awak letakkan air dan didihkan smpai bau daun jambu batu tu keluar. Lepas tu awak letakkan air daun jambu tu dan daun dia tu dalam besen. Buat lah air dia tu jadi suam jangan panas. Lepastu rendamkan bahagian yang sakit tu dan duduk situ selama 10 minit saya rasa.

Err.. Sis.. Better u refer dgn nurse yg handle case u dri u up kemaluan dlm ni... U know, daddy2 pun ade.. Hrap simpan gmbr ni dn bg pd nurse utk rujukan nurse lebih baik... Maaf ckp.. Bru lpas bersalin dosa2 kite Allah bru je hapuskan.. Xkn nk tmbh sis...

Better sis rujuk ospital or pegi klinik tnye dktr yg pkar bab ni, klau sis tnye sini dorg pon mngkin akn ckp bnde same jgak...lgi 1 tkot ad yg kecam jek, better sis padam gmbr sis ni bukn ap tkot ad yg pk bnde xelok plak...maaf ye cume nsihat saje

Sis boleh pergi hospital bahagian epau. Atau ke pac dulu nanti dia akan rujuk ke epau. Biar doc check. Sy dulu ada wound gapping sikit. Sakit bila jalan ke duduk doc cuci luka dan bg antibiotics dgn painkiller. Rujuk hospital ye

Rendam dgn air garam kasar...bg air tue suam2 pastu letak garam kasar..n then sis berendam tiap ari..InshaAllah daging tue akan kecut..better masa mndi tue sis berendam dgn air garam kasar..

Awak kena buat benda tu setiap hari dia akan pulih spnuhnya. Jangan risau.Jaga pemakanan saja jangan makan benda yang berbau. Tkut kemaluan awak nanti akan bau amis.

hi sis, setiap orang tu lain sikit so cara nak tahu luka dalam sembuh tu mungkin berbeza untuk setiap orang. sis jumpa doctor ya to get the best answer.

Aduhai sissturrrr malu simpan skit. Tayang bnde mcmni walaupun org xknl n x thu spe awak hukumnye dosa jugakkkk. Ckup sis google je gmbr tu. sumpah geli

Yang mengomen pun ek, mohon jaga bahasa dan adab. Ya, tahu ada jantina lain dalam ni tapi tolonglah tegur secara berhemah.