berat statik

masa check up di kk nurse bagitahu berat sy statik je macam sebelum ni padahal makan macam biasa .. cuma sy jenis lepas makan mesti membuang.. bahaya ke berat statik untuk baby ye? nak tanya banyak² patient lain tengah tunggu . perasan kat buku dia tulis pakai pen merah sebab berat statik ..?

6 Balas

berat sy turun 12kg sbb alahan teruk. Masuk 2nd trimester, walaupun selera mkn dah okay n sy makan sampai sengkak perut kadang², tp tak pernah naik lg berat. asyik turun je. tp cek baby Alhamdulillah membesar elok. Dah buat blood test utk kesan hyperthyroidism, tp Alhamdulillah negative. Sy kena refer jumpa dietitian, tp dah 2x tak dpt jumpa, dietitian tak masuk. so skrg ni tunggu bulan 11 pulak appointment. kandungan sekarang dah 20weeks. Hopefully berat naik lah nanti. Perut pun tak nampak bump lg. tp kadang² dah boleh rasa pergerakan baby. So sis jgn stress yer.. doc cakap maintainkan diet seimbang jer. yg penting jgn skip supplements yg dia bagi. jaga HB bagi cun.

5y ago

terima kasih banyak .. berat sy memang turun dari berat asal masa buat buku pink.sekarang statik je ...hb yang lain semua okay .. baby bump sy pun kecik je. kalau pakai blouse baru nampak .😊

Sy spanjang mengandung ni, berat hanya naik 3kilo shj. Nk kata sy jenis kurus, x pon, berat booking buku 66kg, now dah 36w berat baru 69kg. Nurse x marah, kita kena maklumkan pd mereka situasi kita. Mcm awk rajin membuangkan, sy plk mmg jenis makan sikit, tapi kerap n alahan. Berat jd maintain gitu je. Asal masa scan, est weight baby tu ada kenaikan n sekata dengan pkembangan itu ok.

5y ago

haah .. jenis membuang. makan kerap juga.. bila scan haritu baby okay. membesar ikut perkembangan usia dia cuma risau dia tak dapat nutrisi yang cukup je sebab berat sy tak naik²

Sy sampai 6 bulan setengah berat statik je. 😂. Tak de plak nurse/ doktor bising. Dah masuk 7 bulan setiap seminggu berat naik 500g. Tp masa awl2 prgnt tu, sy mmg alahan teruk sampai nasuk 6bulan bru slow.

5y ago

Baby membesar ikut perkembgn dia tu okey sis. Jgn risau 😊

Xtaula..pada saya kalau berat bayi tu ok naik walau berat ibu statik kira ok. Cuma ibu kene makan makanan berkhasiat supaya baby dapat khasiat

5y ago

baby haritu scan Alhamdulillah okay .. cuma sy risau bila sembang dengan kakak kat kk tu dia kata kalau berat tak naik baby tak cukup nutrisi nanti .. sy dah pulun makan sekarang ni sebab nak bagi berat naik jugak..

Slalunya klau berat statik d tmpt sya akan d rujuk ke pakar pemakanan..

5y ago

yeke.. sy belum dirujuk lagi .. next check up kot

Mcm2 jgk kan.. Berat statik pn xkna.. Berat lebih pn xkna😄... Sy pen merah sbb berat naik 4kg.. Kna bising jgk...

5y ago

Vitamin tu awk try ty doc tgk... Kita pregnant ni ssh sikit kan..