Kulit baby melecet sebab air susu

Macam mana nak pulihkan lecet kulit anak ya, boleh guna ubat apa ya atu mungkin tepung ubi oe ada sesiapa pernah guna ke? Punca: air susu ibu yg tumpah asbab anak minum dari botol. Lagi satu nak tanya macam mana nak bagi bayi minum susu ibu directly bila skrg dia dah terbiasa dgn bottle?

Kulit baby melecet sebab air susu
1 Balas

usia baby awak? 1) buat oral stimulation (boleh tengok dkt you tube atau tgok dkt ig LC puan nad masrom). 2) banyakkan skin to skin dgn baby. mean awak shirtless dan baby pampers sahaja. pujuk setiap hari. dlm 5-10minit. 3) pujuk baby dalam suasana tenang tanpa gangguan bunyi. bilik agak suram. offer baby direct sebelom feeding que baby awak. jangan offer time baby dh menangis teruk. boleh juga offer baby time baby mamai. 4) mandi dgn baby awak. bagi dia rasa sentuhan kulit awak. jangan kerap tukar bau sabun mandi. elakkan sembur perfume. sbb baby kena bau kita. lepas baby minum susu awak kena terus lap lelehan susu yg tumpah. basahkan towel dn lap lembut2. sebab baby menyusu agkat kepala baby sedikit tinggi. elakkan bagi minum smbil berbaring