Nak ngdung lagi wey

Kenapa lepas piriod pon msih tk lekat²? Dh setahun 3bulan rancang sndri.. knpa masih tk lekat? Bdan kurus ja..tapi ad penyakit kncing mnis, misi pon duk tnya xmau ngdung ka, spa xmau weyy🤣 Duk mkan asid folic ja, hari suboq pon dh tau dh, tapi derek x lekat² . Dya nyorok kat mna xtau laa 🤣

23 Balas

Maaf sis sy rasa pertanyaan ini lebih sesuai rujuk pada pakar kesuburan terus. Kalau tanya kami masalah apa kami pun xtau sis sbb bukan pakar. Cuma yg kami tau satu je, sbb Allah blm izinkan. Walaupun badan kita sihat cmana pun, usaha cmana pun, rezeki semua dari Dia. Itu je puncanya sis. Mungkin sis boleh berdoa lebih byk selain usaha juga. Boleh minta org alim bantu doakan, perbanyakkan istighfar dan sedekah, InsyaAllah lebih mudah lekat Amin2

Nak marah kenapa sis rezeki Allah belum bagi. Lagipun baru setahun 3 bulan. Saya 2 tahun setengah ttc. Berat pun 48kg - 52kg je. Takde apa2 penyakit, buat opk pun ada jumpa hari subur. Tapi tetap tak pregnant. Jangan marah dulu kalau belum usaha lebih lagi. Pergi jumpa pakar sakit puan ke. Check kot ada masalah lain. Kalau takde masalah, suami pulak pergi check.

6mo ago

sy dh stop prncg setahun 3bulan dh.. ank dh 4 thun.. eh dak sy x mqah pon..ayt tu yg last sy letak mqah tu sja ja.. hahaha🤣

Pertama sis cuba cek hormon AMH (anti mullerian hormon kat lab swasta) lepastu scan rahim kat klinik swasta, Suami boleh buat sperm analisis. Kemudian sy suggest sis beli n baca buku tajuk “it starts with the egg” ada jual kat shopee. Kat dlm tu mcm2 usaha ikhtiar sis & suami boleh pakai bila dah tau apa problem slps dari cek hormon & scan rahim.

Cuba bersama suami selang sehari kecuali masa haid. Control bacaan gula (jaga pemakanan) Sis teruskan makan folic acid, minta suami mkn tablet zinc dan stop merokok (jika merokok). Setelah buat semua ni selama 6 bulan dan masih tak pregnant, boleh berjumpa doktor di klinik swasta untuk ujian kesuburan. harap membantu

belum rezeki lagi tu.. saya amik perancang slama 2 tahun. strt awal thun ni brhnti ambil dan cuba nk pregnant tp x pregnnt2 lagi smpailah last period bln 7 bru ni, dh pregnant 15 mggu. sy pun ada dm juga. in shaa Allah ada rezeki tu nnti bila tiba masanya. plus, Cuba buat opk utk kesan waktu subur. saya buat mcm ni.

anak 1st sy umur 3thn, sy ingat nk jarak setahun tapi semua tu atas izin Allah.. mungkin akn tiba msenya nanti..sy enjoy dgn anak 1st nk bgi ksih syg spenuhnya sbelum dia dpt adik.. bulan 9 sy ade buat rawatan islam ats sbb² tertntu..dan now sy tgh pregnant. Alhamdulillah ats keizinan allah berikan..

6mo ago

alhamdulillah rzeki hmpaa tu..

Kalau ada penyakit kencing manis ni kena tgk hba1c, kalau hba1c awk tinggi, doc tak sarankan hamil.. Risiko ibu dan bayi.. Apa2 pun rezeki tu Allah yg bagi.. Jgn terlalu stress kalau takdpt anak sekalipun jangan salahkan takdir..

Xde rzki lg tu sis.. Hehe sy dlu cm tu jgk time nak ank no2 ank dah 4thun bru lekat.. Benti perancang dkt 2tahun bru lekat.. Hehe tp nak ke no 3 tu ank baru 1thun lbh tp ggur.. Ni lpas ggur 11bulan lekat pulak skrg dah 23w

Rezeki itu dr Allah sis. doa baik2 ☺️ tp doktor klinik sy bg tips, antara cara kudah lekat, kena jaga kesihatan suami isteri. Bmi kena stabil x boleh overweight. tp ni tips la. lain2 tu kita tawakal sis😘

6mo ago

trima ksih hmpa...

rezeki allah sis .. mgkin belum smpai masa lgi tu .. mcm sy pun merancang sndiri ingat nk jarakkan anak .. tup tup ank blum msuk stahun lgi dh ad yg bru few weeks .. ni pun rezeki allah jgk

6mo ago

alhamdulillah rzeki hmpa tu