Stress Dan tekanan

kebelakang ni rasa stress .. hb pun low ajee .. kepala pun pening ajeee.. hmm.. stress bila suami nak tinggal anak dengan mak dia waktu aku bersalin .. kadang aku xtau hidup ke mati ke lepas bersalin.. aku ni bukan apa.. aku xde tempat nak luah.. bila aku luah dengan suami ..dia xfaham aku.. apa keputusan dia xpernah bincang dengan aku.. dia suka buat Hal dia.. sebab tu aku derita Dan terluka hidup dengan dia yang xpernah dibackup.. xsalah pun nak hantar bagi family dia jaga.. dia xingat ke apa terjadi 3 tahun lepas .. waktu aku menumpang kat rumah mak dia.. sana sini dijaja cerita .. kawan kawan adik beradik sedare mare semua dia nak cerita.. dia penat jaga cucu.. dia xrehat.. semua lah... padahal dia xmasak pun lauk pantang aku.. aku makan apa ada jeee... adik perempuan dia siap cakap kat ipar(belah suami dia) datang melawat anak dia baru lahir.. " dah habis pantang ..tapi xtau lah !!! " ... waktu czer aku terbukak ... aku ngadu kat suami..suami xcheck Luka aku tapi dia p beli ubat yang paling mahal untuk aku kat farmasi.. tapi semua benda aku kene buat sendiri.. aku xpernah mintak tolong mak dia tengok kan anak aku..anak nangis ke aku g berak ke apa ke semua aku buat sendiri... aku heret anak tu masuk dalam bilik air.. jamban.. sidai kain pun aku letak dia kat kerusi malas baby tepi aku sidai kain.. baju baju aku ,baju anak aku basuh sendiri sidai sendiri lipat sendiri.. lepas aku kelua Dari rumah tu.. sampai lah sekrang..aku kalau boleh buat sendiri.. aku nak buat semua sendiri.. aku belajar hidup berdikari sendiri.. walaupun kadang kadang nak jugak mintak tolong kat ibu ayah macam mana orang lain mintak tolong kat mak ayahnya.. aku xnak nanti jaga safiya jadi satu beban buat dia.. dia penat..dia xcukup rehat.. lagipun dia xboleh jaga safiya .. sebab dia cucu ramai nak kene jaga.. anak aku ni bagaikan langit Dan bumi dengan cucu cucu lain..takut nanti.. bila aku xde ... anak aku terabai... xde sapa peduli... aku pun xfaham kenapa suami aku xboleh nak faham anak bini dia...kenapa dia x boleh celik dengan apa yang berlaku..sedang kan benda terjadi banyak kat depan mata dia.. tapi dia boleh butakan macam tu je..seolah olah dia menegakkan benang yang basah ... balik balik aku dipersalahakan ..aku lah yang xbagi anak aku rapat dengan keluarga dia... tapi keluarga dia buat kat kami anak bini dia xnampak... aku ingat lagi .. aku tengah makan.. ank tgh merengek tapi xnangis pun..dia terus dukung .. sambil cakap "dah lah penat... xrehat lagi.." aku makan kelang kabut sampai lekat tulang.. aku masuk bilik..aku diam jeee..tapi mak dia orang pertama pergi ngadu kat suami kata aku lekat tulang.. sebab dia nampak aku gumpal nasi telan kat dapur.. suami aku datang kat aku " kenapa xbagitau lekat tulang.. mujur mak bagitau... itu pun selalu pkir bukan bukan pasal mak..kalau mak xbagitau, sampai bila bila la xtau lekat tulang " suami xtanya aku macam mana aku lekat tulang.. kat telinga aku pun penah kene bisik " ni dah makan ni, along dah makan ke belum " waktu aku nak senduk nasi .. aku xmakan lagi tengah hari .. sampai menggeletar la aku sebab xmakan ...dah la time Tu masih pantangkan safiya .. aku dah Cuba cerita apa yang terjadi dekat suami... kongsi semua masalah dengan dia.. tapi suami xpercayakan aku..malah kadang benda jadi kat depan mata dia.. dia boleh cakap xdengar pun.. sedangkan dia dengar... xnampak pun...sedangkan dia nampak... aku takut...disebabkan perangai suami yang macam tu,safiya akan rasa apa yang aku rasa.. tambah safiya kecik lagi..xfaham lagi... xpandai lagi nak ngadu ... 😭😭😭 aku xcakap bila aku cerita macam ni semua nya akan jadi ok.. tapi aku xmampu nak pendam sensorang .. orang yang aku percaya ibu aku jeee . ibu ajee boleh jagakan safiya.. sebab ibu Tau macam mana nak handle safiya.. terutama makan...hmm.. safiya susah nak makan.. jenuh nak suruh makan... nak pujuk dia makan tu .. susah...

2 Balas

Allahu..bsar dugaan 2..sy doakn smoga sis dprmudhkn smua urusan ya..doa byk2 mntk prtolongan dri Allah..bncg elok2 dgn suami..kta suami istri xleh pntgkn dri sndri..bt ank sma2..so,ssh sng istri kna la sma2..kn..istri tlg mngndgkn bsalin smua 2 pn bsar rahmat..

sis bincang x,dgn suami nk pntang umh sndri ke? mcm sy ank ke 2 pntang umh sndri je lg selesa n x stress..