baby meniarap

hi ibu2, boleh kongsikan pengalaman anak anak ibu semua meniarap masa berapa bulan ye? anak sy sekarang dah masuk 4 bulan belum pandai meniarap sendiri lagi, cuma suka mengiring je. sy rajin buat tummy time dari dia dalam hari lagi, kepala dia dah tegak dah. kadang kadang kalau meniarapkan tu, dah nak maju mundur. cuma belum pandai nak tiarapkan badan dia sendiri. sy okay je faham perkembangan bayi beza2. saja sy nak tahu 🤭

12 Balas

Anak saya dah 4 bulan juga. Masih tak pandai meniarap, mengiring pun tak pandai lagi. Jangan sama kan anak kita dengan anak orang, kemahiran bayi sangat berlainan, ada cepat ada yang lambat, baby saya 4 month sleeping je, bangun main2 kejap menyusu sleep balik. Kepala semua dah tegak, badan dah keras cuma belom pandai lagi, take time je mommys~

1y ago

sis biasa menyusu baring miring kan bdn dia kalau BF.kalau botol susu jgn hihi...anak sya dah mengiring sbb sllu bawak menyusu baring,klo dia nk susu tu sya baring je dia mesti cepat2 mengiring kan bdn dgn ngis2 manja

ehh sama baby sya pon mcm tu...stimulasi kan dia meniarap,mengiring dah tp sendiri tiarap blum boleh lg.hehe 4m21d dah dia nk msuk 5m.tp tk pe perkembangan baby kan lain2 sis tk per nnt pandai la tu kerap je tummy time.kdg sya pon rasa geram ngan baby meniarap tp mundur ke blkg dia angkat lutut mundur ke blkg jd nya haha

Anak saya 4 bulan 19 hari pun tak pandai pusing lagi... Tummy time pun sometime kena guna bantal baru dia tgak kpala ciket... Takpe mommy every baby lain2.. Just monitor n doa baik2 saja... Kalo risau blh consult doc bila monthly cucuk nati... 😊

1y ago

betul tu sis, sy okay je.. tkrisau sgt 🤭

anak 3bulan lebih suka mgiring kiri kanan msuk 4 bulan dh mniarap rsau juga sbab suka sgt mniarap pusing kri kanan .. risau baby tu penat je 😂 tp dea mngis klau kita bg dea bring melintang

1y ago

ahahhahaa betul tu sis 🤭 alhamdulillah bagus tu anak aktif. kalau risau kena sentiasa pantau dia.

ank sy meniarap mase 3bulan16hari.. dia buleh meniarap tp xboleh nak pusing balik.. skrg nie bby dah 4bulan18hari.. tgah angkat punggung n pandai main kaki dia dah

1y ago

wahh alhamdulillah bijak dia.. tq sudi kongsi 🥰

kalau baby lahir cukup bulan slalunya 4 bulan dah boleh.. klau tak ckup 40 weeks kena tolak balik umur dia.. ikut perkembangan umur yg tu..

1y ago

sy bersalin 37weeks. faham faham 🤭 terima kasih atas infonya 🥰

baby saya genap 3 bulan pandai meniarap. saya selalu buat exercise hand cross, ajar dia berguling sendiri dengan bantuan minimum

Bby sy 3 buln sdh mniarap... amalkn ajr dy tummytime sejurus pusat lepas ..... umur 3 minggu dh blh angkt kpla

mcm sy both baby masa usia 3bulan+ awak. mcm 2nd baby je pandai pusing meniarap tp xpandai pusing balik lg. hee

1y ago

kan awak. sy suka juga bila org share perkembangan baby masing2. seronok dengar🥰. xpe awak jgn stress okay. nnt lama2 mesti boleh❤️.

bby sy 3 bulan lebih start tiarap now da otw 5 bulan pandai main kaki pusing badan so far ok..

1y ago

wahh alhamdulillah, pandai dia 🥰