Pcv vaccine

Hi ibu ibu Saya nak tanya sapa hantar anak untuk pcv vaccine? Start umur berapa , berapa dos kne ambil and berapa kos setiap dos?

1 Balas

Pcv tu mksud sis vaksin pnuemoccocal ke??? 😅😅😅✌Selalu nurse n doc sbut pnuemoccocal..mcm sy ats nsht doc pakar yg rawat ank sy..suh tggu 7bln sbb ms tu xde injection monthly lg yg prlu d ambil .. dan jika ank demam tidak akn gnggu tuk injection monthly yg lain...tu doc suggestkn pd sy..sbb katanya... Stiap ank ketahanan bdn adalah berbeza... Sbb ada yg lepas amik pnuemoccocal akn demam lm dr demam inject monthly rutin injection... Sbb kuman yg d msukkn tu kuat ... Jika amik awl sblm age 7mnth blh shj..cume mommies kena bg gap 4wik selepas amik injection yg lain..supaya bdn ank xtrkejut dan alami demam yg lmbt utk kebah ..mcm hrga tuk vaksin ni..depend pd klnik yg sis pegi... Dan tgk jnis pnuemoccocal yg jnis mcmne sis amik tuk ank..hrganya berbeza..dkt private clinic ada harga 250.. 300 dan etc... Kne survey satu2 klnik dan tnye ada or x vaksin d tmpt mereka..jnis vaksin serta bpe dos dan kos prlu ada tuk vaksinkn ank.. disini sy sertakn carta jnis pnuemoccocal yg blh sis rujuk dan tgk ... Mcm sy dgn husben decide nk choose prevenar 13 tp xsmua klnik ada provide jnis yg ini..kena rajin survey stiap klnik yg ada vaksin trsebut.. hrp ianya dpt mmbntu sis... Mg d pmudahkn segala urusan sis..aamiin 😉✌

4y ago

Most welcme😉✌