Baby tersedak susu semasa breastfeeding

Hi ibu-ibu.. Baby umur sebulan.. kerap betul tersedak susu masa breastfeeding 😰😰 Saya nak df pun rasa bersalah.. Jadi saya beli 2-3 botol susu pigeon tu untuk bagi susu badan saya.. kiranya saya pam semata-mata la tak direct feed dah.. Pada pendapat ibu-ibu betul ke tindakan saya tu 🥺🥺 Saya panik betul bila dia tersedak tu.. saya dah buat semua tips kat tiktok.. tapi tak menjadi 😖😖

11 Balas

knpe awk nk jdi epmom sdgkn ank nk je direct klu blh truskn direct ye sis,epmom meletihkan awk kne jge waktu pam susu tiap 2 ke 3 jam tido xkn cukup pam msuk botol 1 hal pastu bgi baby minum lgi 1 hal pstu bnyk angin baby telan melalui botol lgi 1 hal,kos beli brg2 lgi,tpi itu xjdi mslh tapi yang jadi masalah nanti tido tak cukup tiap 3 jam bngun kne pam xblh sambil lewa klu x susu drop nnti. Saya sarankan klu flow laju sangat pam sikit susu kluar baru bagi baby

2mo ago

Setuju,saye penah jdi epmom ank first 2 thun 3 buln sebab ank xnk direct pstu sye czer mmg xde pengalaman jdi pilih jdi epmom letih allah je tau sokongan dri fmly sgt penting kne seorg take over baby bgi ibu tido kjap wktu pagi. sesi pam kt krje tu utk awk simpan stok utk baby sis still blik blh df,nk susu kite xputis atau drop kne ade rangsangan dan df adalah ransangan terbaik

bg pendapat sy, salah tindakan tu, sbb menyusahkan😆 jd tambah banyak kerja plk.. kalau sy dulu, biasanya baby tersedak if nyusu sy duduk. susu jd laju tu yg tersedak. jd sy prefer baring or sandar relax2 . duduk pun ada je, lagipun nanti baby akan belajar adjust sendiri

2mo ago

Saya nak baring tapi takut tertidur and tertindih baby 😭😭😭 so saya banyak menyandar je sambil nyusu

flow laju ke? posisi bby ok x? masa df ibu ampu/hold breast utk elak hidung bby tertutup? klu semua ibu dh buat tp masih tersedak, lebih baik ibu dptkn konsultasi penyusuan dgn yg pakar. klu bg botol, risiko nipple confuse tu mmg ada.

2mo ago

Better jumpa nurse atau kaunselor penyusuan bertauliah. Susah ikut Tiktok ni tanpa bimbingan secara berdepan

posisi baby menyusu betul tak? kepala baby kena tegak. boleh je awak nak bg susu bdn melalui botol. mean awak jadi epmom. epmom ni awak mmg kena jaga jadual pump. xboleh culas. kalau culas susu boleh drop.

2mo ago

Setuju, jumpa nurse untuk tahu posisi yg betul dan selesa

kes sy bby sllu tsedak kalau posisi duduk tk tw knpa dn sy sndiri pn xselesa mcm2 tips da cba sma jgk..last2 sy bljr mnyusu posisi baring tpi kena extra hati2 la tkt bby tertindih kna jarak sikit dri bby

2mo ago

Tu la saya nak try baring tapi tu laaaa takut tertindih 😭

Bgtau nurse time check up. Nanti dia tunjukkan position baby. Kalau dia sekadar ckp mulut, mintak tlg dia positionkan nk bg awak clear. Sbb baby tersedak susu ni sgt lah bahaya

Nurse sya kata , kena perut bertemu perut kira bayi mngiring laa . Jgn terlentangkan bayi . Kalo bayi ttdur jgn susukan. Lagi risiko bsar dia trsedak. Kejut kan dia jgn biar tdur.

2mo ago

Baby memang mengiring tapi tersedak jugak 😭😭😭😭

Salah satu sebab tersedak mungkin aliran laju. Buat pegangan C pada payudara untuk kawal aliran susu.

Buat siang minum botol malam direct.. Kalau botol saja2 nnt penat.

2mo ago

Thank you sis! Sama macam cadangan husband pagi tadi masa kami bincang 🤭 InshaAllah nak try

👍🏻