Luka jahit bernanah dan terbuka sikit. 🥲

Hei mommies. Saya dah bersalin secara normal 10 hari lepas. Tadi saya pergi kk check luka jahitan. Nurse cakap luka jahitan saya terbuka sikit dan bernanah. Memang pedih juga lah sikit. Ada tak cara untuk bagi cepat lega ? 🥲 #SeriusTanya #bantujawab #firstmom #Sharing_dong_Bund #ingintahu

12 Balas

Tgk cara mknn yg diambil, jgn mkn ikan yg gatal2... ambil sayur n buah dalam mknn (sy mkn sayur sawi bunga & limau Sunkist). Sy luka bawah teruk, tapi sy ikut saranan doktor/nurse. Masa nak kencing tu sambil kencing jirus air paip. Air kencing kita panas, benang sekarang mudah putus. Lepas kencing, ambil tisu tekap2 bagi kering baru pakai pad, jgn biar pad lembap nanti gatal & jangkitan kuman. Sy 5 hari siang n mlm dapat paracetamol utk keringkan luka. Alhamdulillah, hari yg ke-14 luka dah bercantum dengan baik. hari ke-20, luka semakin pulih & benang semua dah tertanggal. ikan yg sy mkn (ikan merah, kerisi, tenggiri, selar, bilis yang putih bukan yg ada belang hitam)

Saya pun ada nanah dgn jahitan terbuka sikit. Saya apply fucidin dgn buat sitz bath hri2. Alhamdulillah nanah hilang dlm 2 hri & jahitan tu saya pakai hydrocyn aqua gel. Saya nmpk makin lama makin cantum balik

3w ago

Pedih tak sis letak hydrocyn tu ?

saya pun luka terbuka kk bagi dressing kit untuk seminggu kena cuci sendiri lepastu beli cream fucidin dekat farmasi settle masalah luka , cantum elok pakai cream tu lepas seminggu

Tak buat dressing or dapat apa2 ubat ke? Saya tak pernah jahitan terbuka tapi pernah ada infection kat luka tu. Gynae prescribed antibiotic and adviced for need to extra care.

3w ago

Ya, saya bersalin hospital swasta. Ada postpartum checkup

saya pun terbuka sikit..saya try basuh dngn air suam pns2 sikit hari2..and cept jgk dlm smngu tu nnh smua pn kurg luka pn cntum balk slow2 sbuln je dh cntum elok

Bernanah dh ada infection. P kecemasan hosp. Nanti depa dressing dan bg antibiotik. Blk dressing sendiri.

pakai ubat kening tu letak dekat pad nnti tekap2 dekat jahitan tu alhamdulillah saya 2 minggu dh baik

luka cepat baik kalau rjin rendam air garam..sbb garam matikan kuman

Sya sugest awak minum mustnir produk bonda atau awak guna jetro pora

mg cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin