hb low tolong saya mummy semua !!

hb saya masa buka buku 12.9 .. 20 weeks ni cek balik dh 11.6 .. turun bnyk ni risau padahal seminggu sblum jmpa doktor dh mkn buat jmbu batu bnyk .. mkn kurma start mengandung dan mnum sunquick tp masih mnurun .. knpa ni ... ubat zincofer pon mkn elok je xda muntah sakit apa

4 Balas

Amalkan iron rich diet. Lepas makan makanan tinggi zat besi, makan buah tinggi Vitamin C sbb Vitamin C bantu serapkan zat besi dlm darah.

2y ago

Hehe tak pe, bagus tu banyakkan bertanya, tak sesat jalan 😁

Saya smpai skg xmakan ubat tmbah darah n apa2 ubat sbb sllu muntah.. Skg masuk 18minggu dah bru start nak makan ubat..

2y ago

Allhamdulillah hb masih ok 11..hmyg saya perasan saya suka makan jambu pink tu.. Lain2 xda petua.. Tp asid folic penting ya wlupun saya bru start nak makan😂.. Klu masih boleh telan, telan la..

doc bg mkan acid folid apa ya ? sya mula2 mkn iberet lpastu doc tukar obimin tp hb makin trun doc tukar zincofer plak

2y ago

doktor bg zincofer .. tp xok pon . saya makan ikut time dh

normal je turun naik. xde mslh pon. mmg hb akan sentiasa turun naik. x kekal sama.

2y ago

bacaan rendah bwh 11. 11.6 still normal. sye hb turun sampai 11. xde mslh pon. nnti msuk 7 8 bulan hb naik balik.mkn je ubt nurse bagi. jgn skip. and jgn mkn benda yg x diiktiraf.