Pengiraan gerak baby #30weeks

Haritu masa saya warded, nurse hospital ada ajar cara pergerakan baby. Tapi cara tu berbeza dengan klinik kk. Nurse hospital kata kalau baby gerak tendang sikit, pusing, menggeliat pun dah kira 1 gerakan dan kiraan selang setiap 15minit baru dikira 1 gerakan. Tapi nurse kk kata ambil gerakan yang kuat je, gerakan halus dia taknak. Dan tak kisah selang berapa minit asalkan gerakan kuat. Jadi, cara mana ya yang betul?

6 Balas

sy check up swasta dgn specialist yg dah 30+ tahun pengalaman, dia ckp gerakan halus pun kira satu gerakan. dia ckp kalau baby dah lemah nak meninggal, dia takkan gerak dah.