Diaper : pinggang anak makin kurus?

Hari ni 2 kali diaper bocor. Kali pertama penuh. Kali kedua tak penuh. Ibu dah kenal pasti punca bocor. Ia disebabkan pinggang anak kurus sebab paras tape diaper makin ke dalam. Sejak anak 4 bulan dah pakai saiz L hingga sekarang. Anak nak masuk 9 bulan. Minggu depan temu janji klinik. Tengoklah berat dan tingginya macam mana. Makin tinggi tu pasti (insya Allah) sebab pakaiannya banyak dah senteng. Berat ni tak nak syok sendiri teka. (Anak kategori tinggi). Ada pengalaman macam ni? #bantusharing

1 Balas

normal puan kalau tinggi dan berat kurang sikit dr carta yg sptutnya... jnji dlm graph chart dkt belakang buku tu dia xdrop ke line kuning... mcm ank sy smpai umur 3 tahun dah berat baru nak naik 12kg..tinggi je naik..berat mcmtu je baju cpt tuka size dah xleh pakai umur 4 tahun trus jump ke 5-6 tahun sluar senteng...😅✌🏻smpai doc bising kata abnormal anak ni...kena amik drh pe smua takut thyroid.. tp kalau ikut fmly blah sy adik beradik sy dorang tggi arwah atok dia juga...cuma sy sorang je dlm fmly agak rendah🤣🤭✌🏻ada org kata faktor keturunan pn blh main peranan juga bila anak tinggi....tp kalau acik misi yg slalu jaga anak sy ni pulak kata..normal ni .sbb anak lasak..janji graph chart tak drop katanya...smua ok je...jnji anak sihat dan maknya lebih tahu apa yg di beri makan....tp pape pun depends pd doc n nurse yg review checkup anak..kekdg ada nurse dia kata ok..ada nurse kang btl2 nk ikut apa buku dah note..mcm pinggang makin kurus tu..kekdg ank ni bak kata arwah nenek sy..dorang mula nak ringan kan bdn... sbb nnti senang nk gerak nak berdiri ..menepa mcm titi tepi dinding dgn nak belajar jln..nnti lepas dia dh dpt smua tu bru dia akan back to normal..xkurus dh pinggang dia..bak kata org2 lama la..hehe..pape kita doa baik2 mg smua baik2 berlaku..aamiin.mg dpmudahkan segalanya..Allahuma aamiin Ya Mujib..

1y ago

sm2 kasih 🫶🏻tula an cpt tul anak mmbsr dan tuka size baju...kekdg bila tgk anak rs mcm..eh rs mcm baru je lahirkan dia..eh kejap tul ms berlalu dan cpt mmbsr nya...wah cpt tu dia nak berjalan..sikit lg dah blh jalan la tu...nnti puas mak nya nak kejar bila dh dpt kaki .mcm ank sy dlu berdiri dan berjalan dlu..merangkak dia skip..😅lepas dh setel smua tu baru la nk merangkak..🤭🤭 oo..pttla anak nya pun tinggi..hehe...🤭rupanya mak dan ayahnya pun tinggi... mg dpmudahkan segalanya .aamiin . fightimm✊🏻🔥😉✌🏻