Pengalaman cucuk perancang depo

Haiii nak tanya ibu-ibu yang pilih perancang depo 🥺 Lepas cucuk tu dia terus menjadi ke? Ke ada jarak masa..? Nurse kat KK bagitau kalau depo menjadi dan serasi, saya takkan period selama mana saya cucuk depo ni.. huhu seram pulak bila hormon kacau haha Sebelum cucuk depo ni saya ada lagi darah nifas tapi sikit-sikit je la.. Lepas cucuk, darah tu macam stop pulak 😰 tu petanda depo menjadi ke? Selera makan macam tak berubah haha sama je sebab sebelum ni saya mmg asyik lapar je sebab menyusu badan 😖😖 Kalau darah tu stop kiranya saya dah boleh mandi wajib dan tunaikan tanggungjawab kepada suami la kan? 🥹 Thank you sudi jawab.. saja nak try depo dulu..kalau ok saya nak try implanon pula (kalau ada rezeki duit lebih nanti)

7 Balas

ikot badan. mcm sy cucuk depo juga. period ting tong. sekejap ada sekejap xdk. kalau nafsu mkn tu sama je kot. sebab sebelom cucuk pon sentiasa cepat lapar. lepas pump/directfeed baby confirm auto lapar. dlm peti ais mmg standby segala jenis buah. haha. senang nk grab mkn ikot puan. kalau mental dan fizikal puan mmg ready boleh je nak bersama. mcm sy masa 1st baby bersama masa baby dh masok 6@7m. sbb saya trauma. jahit 2nd degree tear. 2nd baby je sy bersama awal sbb jahit tak byk tp still takut. kalau risau boleh buat double triple protection

2mo ago

Saya beranak czer.. dah sembuh sepenuhnya berbanding 2-3 minggu lepas beranak.. boleh dah jalan macam biasa cuma saya seriauuuu betul hahahah baby dah masuk laluan and doktor seluk dengan dua tangan nak tarik kepala baby tapi tak lepas so ada koyakan la sikit.. tu pun doktor bedah yang inform dan dia tak jahit sebab tak teruk sangat Jadinya saya masih seriau nak bersama hahahaahhaah😖😖

Menjadi tu macam mana sis. Selalunya, kalau pakai depo, masa cucuk tu nurse ada la nasihat jgn bersama dulu seminggu ke brp hari camtu. Tak silap sy la. Cuba tanya nurse balik. Kalau nak juga pakai condom sis. Pasal tak period tu ada org period mcm biasa and ada org period tak henti. Mcm sy langsung tak period. Jgn risau sis inshaAllah 99% berkesan selalunya. Jalani tanggungjawab mcm biasa 😂

2mo ago

Haha menjadi means saya takkan terbabas pregnant 😅harapnya berkesan betul la sebab doktor mmg suruh jarakkan kehamilan paling kurang 2 tahun huhu nak pakai iucd tapi lepas baca2 ramai jugak yang terbabas jadi baby iucd huhu seram haha

lepas cucuk kne tgu seminggu utk ubt jln .. pastu ok jee on dgn suami .. yes klau serasi mmg tk period .. huhu saya gitu laa . hritu nk stop depo tp nurse ckp rugi sbb bdan da serasi sbb tk period langsung . mmg dia main hormon sikit . kdg2 terasa jugak mood swing mai tk beragak ikut dan je rasa nak mrh laa rasa sensitif laa apa laa . tp tkpelah aslkan tk pregnant , nk focus dlu dkt bby ..

2mo ago

Ooo seminggu ea.. semalam emosi tak betul huhu 😖 kitorang hampir gaduh besar tapi sebab ingat ada anak terus saya mengalah and diam je 😂😂 kalau ikutkan emosi memang saya berasap kepala dah hahahaa Ajaib betul depo ni sebab lama dah saya macam spotting darah nifas.. lepas cucuk terus bersih husband kata haha

sy cucuk depo period dtg 3bln sekali.. mmg menjadi tp hormon kacau trok.. jd cpt marah.. hilang nafsu nk bersama.. tp bdn sama, ade org ckp naik bdn tp sy x n selera mkn pun still sma.. amk selama 2 thn je.. pstu xsanggup dh sbb bdn pun selalu sakit2.. xsecergas dlu.. 9bln stop cucuk, alhamdulillah.. pregnant lg 😅😅

2mo ago

Saya cucuk hari ahad, hari ahad tu jugak rasa macam emosi tak betul haha pastu ye saya macam takde libido 😩 husband ada ajak tapi saya ni la takde rasa nak pun haha berdosa betul menolak 😖😖 saya trauma lagi kot huhu

Macam kakak saya dia cucuk depo tak dtg period lama then dia p kk tnya nape period x dtg lama dr kata depo tu serasi ngan dia pastu tiba2 baby da 26 week dlm perut 🤣

2mo ago

ALLAHUAKBAR OK NI SERAM HAHAHAAHAH 😖😖😖 Jadi husband saya kena pakai protection jugak la ni hahahaha ya Allah takutnya hahaha saya lepas kena czer terus rasa trauma nak pregnant walaupun saya rindu moment pregnant tu hahah 😖😖

sy amk depo tp tiap2 bulan period cuma period mcm spotting gtu smpai 15 hri. berat bdn x naik lsg mgkn sbb breastfeed ank.

2mo ago

Haa betul nurse ada bagitau kalau period pun dia keluar sikit-sikit.. 😅 Kalau bleeding banyak sangat dia minta datang KK Setakat ni takde lagi.. husband check dia kata bersih.. jadi saya pun mandi wajib terus..

sya ambik depo, 12 bulan tkdtg period😅😂 kdg spotty je..

2mo ago

hahahahah tp skg sy dh pregnant 7month🤣 so kesimpulannya wlpn sy ambik depo tp msih bole pregnant HAHAHAH