metformin selamat ke?

Haii.. sy adalah pesakit diabetes type 2 sblm prgnant lg.. baru2 ni sy ada terbaca artikel yg mengatakan metformin x blh d mkn lg bila dh prgnant. Btl ke?? ? kndungan dh cecah 20 minggu.. tp doc ckp blh je continue metformin tu, siap tmbah dos sbb bacaan gula xcantik.. hmmm.. pape pun, hrp smua dpt doakan yg terbaik utk sy dan baby..

6 Balas

Sy pon mkn metformin... Sblum preggy xde kcing mnis mmg..dos skrg pon da tggi 2bji pg n 2bji mlm... Sy mkn je ape doc suruh..sbb nmpk beza bacaan bila mkn dgn xmkn.. Klo xmkn lg risau tkot baby besor dlm prut...ni dah mkn..tgok pkmbgn baby normal mse scan sme je cm org xde gdm...alhamdulillah...

4y ago

Terima kasih atas perkongsian 😊

Sy pon ada diabetis sblm hamil lagi,doktor dah stopkan metformin lepas sy di sahkan hamil.Sy cuma on insulin je sampai sekarang..sekarang dah 21 weeks.

4y ago

Baru2 ni doc srh on insulin juga.. tapi ubat pun msh perlu continue.. tu yg confused

Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin.🤲🏻 Kalau sis ikut dosage yg doktor prescribed, jangan risau.

4y ago

Amin2.. terima kasih 😊

Ikut saja nasihat doktor sis. Sbb mereka lebih arif tentang ilmu perubatan. Harap baby sihat ok

4y ago

Sama2 sis

Ikot saranan doktor.. rasa xyakin direct bertanya doktor ja..

Sy gdm on metfrmin xr..