surat nikah

hai smua , sy dah nikah. tpi nikah kat kg ja. cuma nak daftar nikah je nak dpt surat kahwin. ada pengalaman tak korang prosedur nak dptkan surat kahwin dari mahkamah. suami sy takda dokumen lengkap pakai surat lahir sabah ja .parents dia bukan warganegara. sbb skrg tgh pregnant 4bulan.risau jg

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Klu mo dpt ic rasanya rumit & blum tentu boleh dapat.tp kalau passport boleh tp ada denda tu.boleh rujuk jpn dlu utk dpt passport.lepas tu bru boleh urus surat nikah dkt pejabat agama.mama tiri sy bukan warganegara, jadi sblm nikah sm bapa sy dia buat passport sbb passport lamanya betahun mati.sy x pasti brp tp ada dendanya la.klu boleh cpt² urus sblm anak lahir, nti anak daftar lewat bila suda besar mo buat ic leceh tau naik mahkamah.2org adik sa bebulan dpt ic sbb daftar lewat.kena naik turun mahkamah.

Baca lagi
3y ago

ok sis. baru on wassap😀

Hai sis.. mau tanya dia ada buat cek up d hospital atau klinik ka?? Kalau sis ada buat saya mw tanya mcm mn mw urus dngn kos kalau pertama kali tu brapa.. sbb saya pun nikah kg.. skrg mengandung tp xperna lg buat cek up last saya period bulan 12.2019.. saya guna surat lahir juga husband ic tp skrg dia kerja d semenanjung sebab pkp ni xdapat mw urus surat nikah sbb pkp.. tolong ya sis respon.. saya mw buat cek up tapi xtau mcm mn.. risau kebelakangan ni saya selalu sakit takut ada apa2 dngn baby

Baca lagi
VIP Member

Saya pun macam ni. Husband tiada dokumen langsung 😢 kahwin pun kahwin kampung ja, saya pun skrang tengah pregnant 5bulan. Dengar2 kalau mau buat surat beranak, tidak boleh ber'bin'kan husband 😢

3y ago

Sekarang macam mana sis? Sudah ok ke?

Jika suami sis ada surat lahir, suruh urus kad pengenalan kat JPN. Kalau x dapat urus, kena ada passport baru dapat proceed surat nikah.

3y ago

suami lahir sini sandakan sabah . cuma ibubapa dia jak bukan warganegara. dia tdk pernah pergi negara ibu bapa dia. mmg membesar disabah. ada sijil kursus kawin.

Suami sis ada surat lahir sabah? Kalau ada surat lahir..maybe boleh dftr..tpi kna ruj ke jpn..

3y ago

ouh tnya dulu di jpn la kan.. suami sy lahir sini sandakan sabah.fasih berbahasa melayu ibu bapa warganegara filipino.