Tiada selera

Hai, sesiapa ade tips utk naikkan selera? Saya dah 13 weeks, tp sampai skrg xde selera mkn.. Mkn sikit sgt, timbang di kk pon berat x naik, hb pon low.. Saya x tahu nk buat mcm mana ?

7 Balas

saya pun macam nie waktu mula2 pregnant.. tapi saya paksa makan.. dan suami pun selalu ingatkan fikir makan untuk baby.. kalau tak boleh makan banyak makan sikit je tapi kerap.. kalau nak muntah..muntah je.. sekrang alhamdulillah dah boleh makan.. tapi tak boleh makan banyak2.. sebab perut rasa penuh dan akan muntah semula.. kalau boleh minum susu makan buah, dan kurma.. tapi sis niat ja makan nie untuk baby.. inshaAllah tak banyak sikit pun takpa..

Saya awal2 pregnant, makan berselera banyak pun & takde alahan pun berat tak naik. Nurse cakap tu normal , biasenye 20 weeks baru start berat naik untuk sesetengah orang. Kalau untuk hb low, try makan buah jambu batu, buah naga , kerang , hati ayam, minum sunquick suam mase makan ubat KK kasi.👍🏻

Sy pn sme... Kndungan nk msk 7 blan baru berat naik... Tu pn skit, missy dh mule bising... Alhamdulillah, next cek berat nek skit...Skunk dh 35 mggu, nie mggu lpas bru jmp doc... Sbb berat trun blik... Dekat 2kg trun... Huhuhu, tp doc scan bby elok je... Berat bby pn nek, berat sy je yg trun...

Mkn apa2 yg rasa lalu nk mkn. Dan mkn buah. Semoga buah sis boleh telan. 😁 sy dlu at least boleh mkn roti so asyik mkn roti je la selalu. Pastu mkn buah dgn minum air masam cam perahan asam limau misalan.

Kalau awak taklalu makan. Awak ambik je buah2an. Insya allah HB akan naik. Tapi makan tu wajib juga sebab baby perlukan zat. Awak kena makan 😉

bnyk kn mkn buah.. jus.. roti ke... kurang kn mkn mknan berminyak or pedas .

Makan buah buahan