Tompok putih dekat leher baby

Hai nak tanye , macam mana nak hilangkan tompok putih dekat leher baby sy ni ye ? mula2 naik ruam . lepas sapu cream , ruam dah elok tapi leher jadi macam ni pulak. Anak baru 2bulan .

Tompok putih dekat leher baby
4 Balas

Ibu saya ajar jika bayi berlipat kat bahagian leher tu , kita kena berhati hati, pastikan susu tak menumpah kat area itu, air bergula ke, atau berpeluh sgt ke, muntah baby. kena lap mcm basah kan handkerchief yg soft itu lap keringkan..pastikan tmpt itu kering dan tak basah tak lembap. Jgn sapu cream. Unless cream doc ke atau utk rashes tertentu. Mcm saya , jz bubuh tepung ubi sikit saja ditempat berlipat gitu..kulit baby sensitive nanti sakit..pakaikan baju yang tak panas biar berangin aje di musim panas. Takut melecet itu sakit. Cuba jangan letak cream itu lagi buat waktu gini, jz bubuh tepung ubi sikit smp pulih