Kandungan 1

Hai nak tanya , kandungan saya 14W . dah 2 minggu macam tu saya tak makan folic acid atas sebab belum dapat beli acid folic . planning tunggu gaji hujung bulan ni baru beli . acid folic lama dah habis . ada apa apa kesan ke baby ke kalau kita tak makan acid folic ? #firstbaby

26 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

salam sis klu sis x termakan vitamin sis kena pastikn makanan yg sis ambil ikut piramid makanan, ada karbohidrat,protien, mineral,zat besi dll contoh sis mkn nasi kerabu complete dh smua ada tu, nasi ayam set skli dgn salad timun tomato, sup ayam yg ada sayur siap2, roti sandwich yg ada sayur sayuran, minum susu mkn buah2an bereh dh tu

Baca lagi

Dekat big pharmacy , atau mana mana boleh cari jenama hovid , Rm5.50 je ada 100momy , Penting awal kandungan makan folic acid , tak perlu jenama mahal, saya pernah kerja klinik , Dr memang bagi jenama ni kat patient 😊

Post reply image

saya 12w dah stop folic acid sebab nurse suruh start makan iron tablet. ok je kot sis sbb 1st tm tu wajib, lepastu boleh je nak add on. tak semestinya dari ubat je. makan sayur yg tinggi folic lg bagus

3mo ago

saya dpt obimin awalnya, lepas hb turun dpt zincofer pulak skrg 😬

VIP Member

sis dah buka buku pink ke ? kalau dah , setahu sya folid acid dgn ubat tambah darah, vitamin misi mmg bagi setiap kali checkup .. folid acid tu penting utk tumbesaran janin ..

jika x makan tablet folic acid tetapi puan makan makanan yg mengandungi folate, ia boleh menggantikan zat yang diperlukan.. boleh search di google makanan tinggi folate tu ya😉

Dh buka buku belum? Biasanya kk akn bgi supplement. Kalau sis ad dpt zincofer ke obimin ke, ha hat tu la, kalau dpt xyh mkn dh folic acid.

BOLEH JADI PERKEMBANGAN BABY TERBANTUT, BELI DEKAT FARMASI UNTUK SEMENTARA WAKTU FOLIC ACID YANG WARNA KUNING, SIZE KECIL TU RM. 2.50 JE.

3mo ago

Saya dpt bnyk dalam satu paket tu dpt 4 papan

sis. acid folic tak perlu beli . pergi je kk tempat sis pergi tu minta sahaja dia akan bagi.

Klu ada amik ubat tambh darah yg kkia bg ok je. Especially klu yg iberet folic tu. Mcm sy, sy mmg request nurse kkia bg iberet folic

Sis, duduk mana? Saya ada extra folid acid dan vitamin2 masa pregnant haritu. Saya boleh bagi pada sis.

1mo ago

Sorry, saya baru baca mesejawak. Boleh2. 0169755753.