Makan zincofer

Hai mommies. Saya dah 13 weeks sekarang , haritu checkup nurse ada bagi zincofer dan takperlu makan folid acid dah. Lpstu sekarang saya still tak makan lagi ubat tu sebab saya takut muntah. Saya baca mommies makan ada yang muntah balik la, sakit kepala dan macam2 lagi. Jadinya saya mmg kena makan ke? Takda ke ubat lain selain tu yg boleh saya ganti. Saya ni dahlah susah telan ubat besar2 macamtu. Help me😭

7 Balas

mmg kena mkan sis..stiap org x sama sis..ada yg ok je mkan zincofer..ada yg x okey..sis kena try n error dlu.. bace n cuba tips2 yg biasa ibu2 lain kongsikan..sis try n kalu betul2 sis x boleh nk telan sbb muntah teruk..sis boleh maklum smula pd nurse yg jaga sis.. minta tukar ke yg lain..jgn memandai2 tukar sbelum bgtau nurse..

saya dah dua kali tukar . dari zincofer muntah teruk sampai bibir hitam. Tukar pula ubat 4 serangkai. Sama . Muntah teruk plus sakit kepala . Dah la tengah alahan. Bertambah teruk alahan. Pastu last sekali nurse dgn doktor sendiri suruh beli maltofer dkt farmasi. Sebab klinik takde stok ubat tu. Dia rasa coklat

7mo ago

Ouh yeke. Maltofer sama function dengan zincofer ya? Berapa rm kat farmasi?

sy pn lbih kurang sis usia kndungn dpt ubt zincofer jgk dkt kk n susah nk telan ubt bsar2 ni..hehe..sy try mkn dlu tp klau mnth try ambil mlm..nurse kk ckp mcmtu..sy mkn mlm munth tp xkluar ubt tu..sy nk try truskn dlu bbrp hri ni klau xok nnti next check up mntk tukar dkt nurse kk.

sementara ni cuba dulu sis makan. lain orang lain. saya dari 9 minggu haritu dapat zincofer, takat ni makan elok je. kalau tak boleh nanti bagitahu balik ke nurse, dia akan cuba tukarkan ubat lain

saya bru makan jgk alhamdulilah xda apa, kena mkn syg kesian bby nanti . ada org ckp mkn ubat dgn minum air sanquik blh telan cuba try

ckp kt doktor, nnt bgi tuka ubat. sy pun cmtu pastu dr bgi ubat 4 serangkai tu. kecik2 senang telan skli terus

kalau sis mampu, boleh beli di farmasi, maltofer, saya makan yg tu, rasa cekelat sedap haha