Susu ibu x banyak

Hai ibu2 ada tips atau cara x untuk banyakkan susu ibu. Sy 1st mom yg baru lahirkan baby 13 hari. Saya dah makan sayur sup2 minum susu makan kurma minum nestum horlicks buah2 etc untuk banyakkan susu. Tapi selama 13 hari ni baby selalu nak susu tapi x cukup buatkan sy tmbh susu formula. Kadang2 sedih macam mana orang boleh banyak pump susu sampai dapat 1 botol untuk sebelah susu saja. Baby sampai naik marah dah bila dah haus tapi susu xcukup masa dy tengah minum.

1 Balas

Boleh tahu apa maksud puan susu tak cukup? Sebab badan kita akan hasilkan susu ikut demand baby, memang cukup untuk baby kita. Lain baby lain demand dia. Nak tahu susu cukup ke tak, boleh tengok melalui kencing dan berak dia. Kalau kerap kencing dan berak warna kuning maknanya susu kita dah cukup untuk dia. Normal baby bawah 3 bulan nak mengempeng. Kalau pam dapat 1-2oz je sekarang pun dah cukup sebab perut baby masih kecil. Kalau baby mengamuk masa menyusu mungkin boleh check cara lekapan betul ke tak