saya nak tanya minta pendapat

hai ibu ibu saya nak tanya la amik perancang ni kan mana satu lagi elok eh ? makan pil atau pun cucuk depo ? bagi korang mana satu yg okay ? sebb saya baru start nak amik perancang after bby pun da 4 bulan sekarang ni #firstmom #ingintahu #firstbaby

14 Balas

Depend on ur body. Pil perancang okay. Cucuk depo okay. Pakai IUD okay. Mcm sy cucuk depo dah setahun 6 bulan. Masa mula2 cucuk dlm 3 bulan tu je period. Lpas 3 bulan cucuk tu lg, period juga tp bila pakai pad langsung x de kt pad, perasan darah pun dlm toilet bowl masa pee. Cucuk depo is much more easier n safe, setia 3 bulan tu je la kena cucuk. Kena alert pun timeline die, 12 weeks @ 13 weeks. Lebih 13 weeks depo x bertahan, kena check UPT. Kalau pil perancang nie kena betul2 komited x boleh miss 1 day. Mcm leceh sikit bg sy la. Apa2 pun awak kena try n error.