saya nak tanya minta pendapat

hai ibu ibu saya nak tanya la amik perancang ni kan mana satu lagi elok eh ? makan pil atau pun cucuk depo ? bagi korang mana satu yg okay ? sebb saya baru start nak amik perancang after bby pun da 4 bulan sekarang ni #firstmom #ingintahu #firstbaby

14 Balas

Saya cucuk depo sebab tau diri nk jenis memang tak disiplin bab2 ubat ni lagi2 pil perancang ni kna makan ikut masa betul2. Tapi sis, lepas cucuk depo msa kaunseling perancang keluarga tu dia bgtau seeloknya kalau bersama tu minta suami pakai dulu protection 2-3 bulan pertama lepas cucuk. Sebab bukan lps cucuk then trus xprgnant. Sebab badan kita akan amik masa nak adapt dgn suntikan tu. Sebab tu lps cucuk ada yg mengalami period lebih panjang dari biasa ada yg rasa badan xselesa tp tu kesan sementara badan nak serasi dgn suntikan tu. Cuma kalau bole bila bersama tu pakai protection dulu 2-3 bulan pertama. Tapi kalau ada yg masih mengandung lps 2 suntikan, tu betul2 rezeki Allah nak bagi. Macam saya alhamdulillah dah nk masuk 4 kali cucuk, xde mengalami sebarang kenaikkan berat badan atau peninglatan selera yg melampau. Tapi betul saya datang bulan lebih lama dr biasa masa awal2 dulu. Tp masa bulan ketiga da mula teratur walaupun masa tu 11 hari baru kering haid. Tp bulan2 berikutnya dah kembali normal 7 hari dan cycle yg lebih tetap walaupun sya buat keputusan nk amik depo msa baby da nk masuk 6 bulan..

2y ago

Sister kat klinik pun ada bagi perundingan sblum kita buat pilihan nk ambil sebarang perancang & saya juga pilih untuk depo. Sebab takut lupa bila makan pil. Dan ye dia pun pesan walaupun da cucuk depo untuk beberapa bulan pertama masih perlukan protection semasa bersama da akn ada perubahan period. Alhamdulillah saya dapat atasinya..anak pun da nak masuk 2 tahun lagi 3 bulan dan saya da stop depo untu ttc anak kedua. Doakan saya ye.