saya nak tanya minta pendapat

hai ibu ibu saya nak tanya la amik perancang ni kan mana satu lagi elok eh ? makan pil atau pun cucuk depo ? bagi korang mana satu yg okay ? sebb saya baru start nak amik perancang after bby pun da 4 bulan sekarang ni #firstmom #ingintahu #firstbaby

14 Balas

Semua perancang ni sbnrnya ada side effect dia, bergantung pd diri kita sendiri. Tak kisah la ambik pil ke, cucuk depo, iud or implanon, mmg akan ada gangguan pd sistem badan kita. Ada yg berat naik mendadak, ada yg period jd huru hara, tak period lgsg or period berpanjangan n mcm² lg la side effectnya. Sis boleh discuss dgn nurse/doktor, boleh try ambik mana² dulu. Kalau rasa tak sesuai dgn badan, boleh mintak tukar kpd perancang yg lain. Kalau sis mmg nak jarakkan anak dan nak rancang sendiri, kena ada ilmu dan faham betul² kaedah merancang sendiri sbb nak elakkan dr terbabas. Byk sgt kes rancang sendiri, pastu terbabas, termengandung, tak bersedia nak dpt anak lg, mulalah cari jalan utk gugurkan kandungan. Tak baik mcmtu. Hukum ambik perancang adalah harus, tp gugurkan kandungan tu haram. Pengalaman saya, saya ambik suntikan depo. Saya tahu saya jenis yg tak disiplin utk makan pil, dan saya takut nak pasang iud or implanon, so paling mudah bg saya is cucuk depo 3 bulan sekali. Kesan kat saya, berat tak naik mendadak pun sbb kita still boleh control cara makan n diet kita. Jgn terlalu ikutkan sgt nafsu makan tu. Tp period saya mmg jd haywire la. Kkdg berbulan tak dtg, kkdg kalau period, dia jd lama. Hormon mmg jd kacau. Kalau risau, boleh je jumpa doktor n bincang apa yg patut buat.