perlu hebahkan atau tidak

hai ibu ibu dan bakal ibu sy ada 1kemusykilan.. sy nk tanya sekiranya kita baru dapat tahu pregnant wktu bulan petama dan kedua takpe ke kita hebahkan berita kehamilan tersebut pada keluarga serta kenalan yang terdekat..sebabnya kandungan masih baru.. kadang risau dalam kalangan org yg rapat dengan kita ada rasa kurang senang atas berita tersebut dan mgkin boleh sebabkan kita keguguran atau sebaliknya..

54 Balas

Saranan saya hebah yg terdekat dan bila perlu untuk jaga kandungan bila bab kerja . Jaga sebaik boleh daripada mulut puaka orang . Dalam diam ada yg mengata untuk kita guna pregnant as alasan untuk elak buat kerja . Mental ibu pregnant ni kena jaga sama . Takboleh terganggu . Macam saya tahu pregnant , hanya suami parents & family in law ja tahu . Then bila kena buat kerja berat saya personal bgtau reason untuk menolak . Bukan apa ada yg doakan baik dan dalam diam ada yg ttc . Kenalan saya ttc lama , tak sanggup saya bila nak hebahkan tapi dia sendiri perasan saya pregnant masa akhir trimester 2 . Alhamdulillah dia paling excited tapi dalam masa serba salah sebab dia selalu bercerita tentang keinginan ada anak . Saya paham rasa ttc 1 tahun 5 bulan mcm ni walaupun sekejap tapi dia lebih lama , Mohon doakan kenalan saya mendapat zuriat .