perlu hebahkan atau tidak

hai ibu ibu dan bakal ibu sy ada 1kemusykilan.. sy nk tanya sekiranya kita baru dapat tahu pregnant wktu bulan petama dan kedua takpe ke kita hebahkan berita kehamilan tersebut pada keluarga serta kenalan yang terdekat..sebabnya kandungan masih baru.. kadang risau dalam kalangan org yg rapat dengan kita ada rasa kurang senang atas berita tersebut dan mgkin boleh sebabkan kita keguguran atau sebaliknya..

54 Balas

mse mula prgnt sy bgthu fmly sy je..n kwn baik..kwn baik pun mngis bila dpt thu sbb sy ttc 3y ..sbb die pun dh ad ank so nk iri tu xdela😆.. tapi tula smpai skrg org lain xthu pn sy sedang menunggu hari🤣 sy x update ap2 pun kt story ig ws sume tu..kcuali klau tsrempak dkt luar bru thu sy prgnt.. sbb sy msih mjaga hati kwn2 lain yg ttc lbh lma dr sy🙂

saya jenis tak suka heboh pasal pregnnacy saya. even bagi hint2 pun tidak. kalau dorang tau sendiri, tau lah. tapi untuk sy sampaikan tidaklah. cuma bg tahu fmly terdekat mak ayah dan adik beradik. kawan pun yg betul2 rapat. 2-3 orang je. fmly lain tau bila nak bersalin je. betul tak semua akan gembira dgn kegembiraan kita. baiklah kita berdiam.

sy 1st trimester bgtau mak ayah dgn mil je.. tp 2nd trimester sy nmpk adik beradik dah tau. tp diorg buat diam je sbb tau sy nk sorok.. masa sy bgtau kat adik beradik yg sy dh berisi diorg bt dek je means dah tau sndiri 😂😂.. skrg yg dh tau pun kwn tmpt kerja sbb dh start pakai bju uniform preggy.. kwn2 lain x tau sbb sy lngsung x pos apa2

Cuma family sy dgn family mertua je yg tahu.. plus mil sy dah warning awal2😅 jgn heboh2 kan sbb risau psl “penyakit ain” & utk jaga hati mereka yg masih menanti zuriat.. selebihnya biar org tengok melalui perkembangan kita je.. Alhamdulillah dah 30 weeks.. doakan sy dan kandungan sihat dan selamat semuanya nnt ya 😊

Sy pd asalnya nk sorok jugak sampai kandungan dh masuk 2nd trimester ke camtu.. tp memandangkan sy ni byk gak la penyakit lain. lps tu mual muntah xblh bw bincang pulak msa masuk kndungan 6w ke atas tu, last² terpaksa terus terang kat mak sy dulu. Sudahnya, 1 rumah tau sbb morning sickness x agak² nk dtg 😂

i’m currently in my 8th weeks. ms dpt tau pregnant just informed my family, in laws n 2 org kawan rapat di office. but my career byk kena travel overseas, so i terpaksa inform my superior utk dpt excuse dr travel. Lagipun i kurus tp perut i nmpk sgt membuncit n dorg pon sebenarnya dh dpt agak 😂

I bulan ke 4 baru i bagitau orang luar. Tu pon i keep the circle yang bagi i bukan yang toxic. Which I selected close friends untuk kadang share kat socmed. Tapi close friends je boleh tengok. Tapi i pon bukan jenis suka post post sangat ni. Paling pon i share excited beli barang baby je. 😂

Kalau still early pregnancy biar org terdekat je tahu sbb anything can happen .. early pregnancy yg kena jaga betul2 .. nnti dah masuk 4 bulan keatas okay la nak bgtau .. cuma jngn 24 jam posting kita ni pregnant 😂 sekali sekala org nak jgk amek tau , kalau dah kerap org auto menyampah

sye tak bgtau pun..cuma sbb alahan kuat + demam covid dan terpaksa warded lalu saya bosan,saya up kt status wasap je gmbr tgn kena drip..lauk hospital..ootd baju hospital...dan takde pun yg tnye kenapa...bila kali kedua masuk hospital sbb alahan baru la ramai musykil dan bertanya..hahaha

hai ... bg Sy utk hebahkn kpd kluarga terdkat tiada msalah. cuma x perlu la smpai buat content n hebah 1dunia. sbb mmg seronok n nk smua org tau. tp x smua org gmbira.. ada yg sdih sbb yg lama berkahwin tp blm ada rzeki utk mgndung

2y ago

skrg ni berlambak content mcm tu. kdang2 baca komen kesian ttc yg berthn2 x dpt anak. dorg menumpang gembira dlm kesedihan.