perlu hebahkan atau tidak

hai ibu ibu dan bakal ibu sy ada 1kemusykilan.. sy nk tanya sekiranya kita baru dapat tahu pregnant wktu bulan petama dan kedua takpe ke kita hebahkan berita kehamilan tersebut pada keluarga serta kenalan yang terdekat..sebabnya kandungan masih baru.. kadang risau dalam kalangan org yg rapat dengan kita ada rasa kurang senang atas berita tersebut dan mgkin boleh sebabkan kita keguguran atau sebaliknya..

54 Balas

Sy dh nk msk 27wks sy x hebahkn sgt. Ni kandungan yg sgt fragile bg sy sbb sy sukses melalui ivf (2nd attempt) dan sy dh ttc nak masuk tahun ke10 dah huhu.. 1st ivf sy hebahkn tp betul shbt sy ckp, klu boleh jgn hebahkn sbb kita xtau siapa suka berita kita @ sebaliknya. Ain lah lbh kurg maksud shbt sy tu.. Sy hebahkn ms nk transfer embrio je. Yg 2nd ni bila sukses pregnant, 2bln prgnnt bru sy announce sorg² dkt family. Sy bgtau mak sy jgn hebah dkt org lain @ sepupu². Ms beraya aritu pun sy pesan family sy siap². Jiran sy pun ms raya aritu bru sy bgtau..sy bgtau takut dia kecik hati sbb dia ada ajak sy open house dkt rumah dia. Dan selama ni sy hanya menyorok je. Shbt sy pun 2,3org je tau. Sy buat mcm ni sbb sy xnak tlalu mhebahkn sgt, biar org tau sendiri. Lagi satu, sy ada kwn² & jiran yg tgh ttc..sy tau perasaan mcm mn dpt tau org tdekat mengandung. Tp tserah dkt sis..pendapat masing² ikut dgn keadaan masing² ye. Take care sis ♥️

Saranan saya hebah yg terdekat dan bila perlu untuk jaga kandungan bila bab kerja . Jaga sebaik boleh daripada mulut puaka orang . Dalam diam ada yg mengata untuk kita guna pregnant as alasan untuk elak buat kerja . Mental ibu pregnant ni kena jaga sama . Takboleh terganggu . Macam saya tahu pregnant , hanya suami parents & family in law ja tahu . Then bila kena buat kerja berat saya personal bgtau reason untuk menolak . Bukan apa ada yg doakan baik dan dalam diam ada yg ttc . Kenalan saya ttc lama , tak sanggup saya bila nak hebahkan tapi dia sendiri perasan saya pregnant masa akhir trimester 2 . Alhamdulillah dia paling excited tapi dalam masa serba salah sebab dia selalu bercerita tentang keinginan ada anak . Saya paham rasa ttc 1 tahun 5 bulan mcm ni walaupun sekejap tapi dia lebih lama , Mohon doakan kenalan saya mendapat zuriat .

Saya masa awal prgant, mak and hsbnd ja tahu. punya la tak nk bagi tahu org, sebab masih awal lagi, last2 kak ipar boleh detect sya prgnant sbb dia perasan sya tak larat, dah la kak ipar 7 org, punya la seronok, sebab saya first ipar perempuan. pakat kecoh hbis😂. Tapi Allah bagi pinjam 4 bulan ja. mak n kak kak ipaq yang jaga masa pantang, sbb saya gugur 4 hari sebelum raya, kebetulan tahun ni turn rumah hsbnd, Alhamdullilah, dorg yang banyak bagi semnagat, mengurut masak makan apa semua, bertungku pun dorg btkan, Beli makan itu ini, jamu apa semua, dah macam princess la pulak, seminggu saya raya di rmh hsbnd, sminggu saya ddk sna. lepas tu balik rmh mak saya, mak pulak jaga,Alhamdullilah.

mcm saya anak ptama dluu hanya family je tau, kwn2 smue xtau sbb xpost memana , then anak dh setahun bru post pasal anak, then smue tkejut ad je yg terasa hati, anak kdua plak mcm tu, then tiba2 smue kata ehh anak ke anak sdara tu, smue tkejut dh ad dua org anak, sbb mls nk post, busy sjak sjak ad anak nih, hahahhaha, malas nk share , bila dh start yg satu then yg kdua jadi mlas post and bgtau , sbb dh kita try buat kt anak ptma kn, heheheh, xtaulaa sy psal yg bila hebah anak gugur tu, ad jgk sy tgk kbykn kwn dia bru jee pregnt then dia share, then lama kmudia dia post gugur plak, ddk ward, sbb kguguran.. xtaulaaa kbykn byk tgk kwn mcm tu,ksian pun ad, tp sy xda laa fkr. mcm tu, bila pregnant sbb busy kn urukm ank, xdan nk share berita gmbra dgn org

ni pglmn sy.. sy dah 2 kali gugur sblm ni.. tiap kali announce kat husband punya beria siap beli belon kek ucapan .. husbnd but surprise sbb happy sgt.. bgtau semua org.. bila skrg kandungan ke 3.. kami chill2 je.. lpas bgtau husbnd , husbnd kta kali ni kita relax je.. xde sambut apa2.. buat stori ke even bgtau sibling pun x .. bgtau mak ayah pun masa masuk 12 weeks bru bgtau.. start bgtau boss dgn collegue abb nk start pakai bju maternity ke tmpt keje.. alhamdulillah skrg dah nk masuk 6 bulan.. ntah la sy rasa mcm ada kne mngena semua ni sedikit sbyk.. so nasihat sy rahsiakan dulu.. even kalau puan cari maksud janin pun adalah benda rahsia yg tersembunyi.. so better bg baby besar sikit baru bgtau ❤️❤️

mcm sy dulu sy rahsiakan dri org sekeliling termasuk keluarga belah suami sy. cuma keluarga sy je sy bgtau. tapi bila adik beradik suami sy buat keputusan suruh sy jaga mak mereka yg uzur terus sy bincang dgn suami utk bgtahu yg sy pregnant. sbb sy tak larat nk hadap alahan dgn jaga org tua. kalau sy jaga mil, sy kena mandikan dia, urut badan dia, masakkan utk dia dan pakaikan dia pampers. belum lagi nk kena hadap mil yg cerewet bab mkn. bg sy cukup kita inform dekat keluarga terdekat je dulu. yg lain cukup 5 bulan keatas nk bgtahu pun xde mslh.

2y ago

ehh . suka hati je nk suruh menantu mengasuh mak kandung depa.. suami pun takdak hak nk paksa awk jaga K. biar depa jaga sendri sis, masa kecik elok ja mak depa tatang depa sampai besaq. mak pun ada perasaan malu bila bukan ank kandung dia yg basuh kencing berak dia..

Pengalaman saya terlalu awal hebahkan kandungan kat family (masa tu baru 4w) sebab excited. Penyudahnya turun darah, gugur masa nak masuk 7w. Sedih. Dan rasa stress bila nak kena berulang kali jawap pertanyaan “betul ke gugur” “macam mana boleh gugur”. So bila dapat tau pregnant lagi sekali, saya ambil keputusan untuk diam. Bagitau husband dengan mak je. Bila kandungan dah masuk 3-4 bulan baru saya bagitau family terdekat. Ni dah 7 bulan orang tau sendiri sebab perut dah besar 😃

Pendapat saya.. utk awal kehamilan ni.. rahsiakan dulu.. inform pd org-2 yg perlu ja. contoh mcm bos n ofis mate yg rapat ( in case alahan teruk nanti, effect kerja or kita kerap cuti).. parents, dan sapa-2 yg terlibat ja. Betul sia.. x semua org happy bila kita dapat nikmat lebih dr mereka. Ada sesetengah org tu plak ada "AIN" ada hasad. Rambut ja sama hitam.. Kena berwaspada sis.. Moga Allah lindungi kita semua.

2y ago

setuju yg ni .. Penyakit Ain ramai

bgi pandangan sya, kita bagitahu dekat keluarga dahulu, sebabnya kalau keluarga xtahu kita preg tetiba mereka masak mknn yang boleh jejaskan kandungan kita, dlm masa yg sama kita pun xtahu mkanan apa yg kita xboleh makan, tu menyebabkan risiko pda diri sdri dn kandungan. hebahan pda org luar pula, better jangan lgi. biar kdungan dh stabil 6 7 bulan bru hebahkan.. ni pandangan sya la, lain org lain cara☺️

saya bagitahu family husb & saya je sedara mara semua tak bagitahu dorg tahu pon bila jumpa raya haritu sbb kandungan dah 7bln++. sbb saya ttc lama, saya ikhtiar mcm2, selepas buat rawatan islam baru rezeki saya. saya bagitahu husb biar lah org/kenalan lain tahu sendiri sbb org tak tahu apa yang kita alami. 🤗😊 semoga dipermudahkan ibu2 semua sepanjang kehamilan.. ❤️🥰