Buku pink perlu atau tidak??

Bolehkah bersalin di hospital kerajaan atau swasta tanpa membawa buku pink? #Keliru#mommybuntu #jangandibully

6 Balas

klau ikutkn buku pink tu sama Penting dgn IC je sebab semua data kita ada dlm tu. tapi klau rasa renyah dengan kehadiran buku tersebut, rasanya swasta ok kot.. tp kita kena fikir utk jangka masa panjang sbab sepanjang pregnant kita xtau apa akan jd. kot la tiba2 kemalangan ke, pengsan mana2 ke.. smua tu dorng akan tolak le gov hospital & ia akan memudahkan urusan doctor utk mempercepatkan rawatan pd ibu & kandungan.. ✌️

buku pink tu penting....klu klinik kerajaan xpayah byar pun...ubat + vit smua pun free...klu awk org malaysia la...klu bwn, mgkin kna bayarn tp xde semahai swasta...awk mmg xprnh checkup or buku hilg? klu xprnh checkup tu bahaya utk awk n baby...klu hilg, kna report polis...sbb sgt PENTING...tp klu nk brsalin swasta pun sy rsa kna jgk buku pink...xkisah la bku pink kerajaan or swasta...tlong jgn amik smbil lewa...

Xde bku pink? Mksd ye xpenah bt checkup ke?? Bhaya tu sis.. Kalo xbt lgi sis pegi lh bt xkira brpa bln dh sis preggy,, xpe nurse xmrah, semoga urusan sis dpermdhkn OK..

4y ago

terima kasih sis semua..

hosp swasta tak perlukan buku pink, hosp kerajaan perlukan buku pink. regardless nak bersalin swasta ke kerajaan, sila buat monthly checkup.

Buku pink is perlu. Buku pink bagaikan nyawa. Pi mna2 kena bawa lagi2 klu bersalin di hospital kerajaan atau swasta buku itu perlu.

buku pink perlu untuk bersalin spital gov. kalau spital swasta dia ada buku sendiri. apa² pun, buat la checkup tiap bulan ok sis