kenapa baby jaundice

bole tau kenapa baby bole kena jaundice tak?, n betul ke sbb susu ibu tambah2x first mom sebab susu kurang?, ke sebab lain ea?,

4 Balas

jaundice normal among babies selagi terkawal.. bukan disebabkan susu ibu, malah susu ibu sgt penting utk bentuk antibodi bayi di awal kelahiran.. susu ibu created based on demand baby dan saiz perut bayi.. perut bayi di awal kelahiran sgt kecik.. walau pon bayi menyusu sedikit, kene kerap dlm range every 2 jam mcm tu.. boleh google saiz perut bayi di awal kelahiran dan berapa bnyak susu bayi perlukan..

sebab mmg baby baru lahir ada jaundice, bagi dia menyusu banyak untuk turunkan jaundice

Saya baca online ibu darah jenis O dan baby darah jenis lain akan kena jaundice