Ibu-ibu yang bersalin czerrrr

Berapa lama ibu-ibu pakai stokin TED tu ye 😭 sampai 44 hari ke 😭😭😭 (Stokin TED tu stokin yang sedikit ketat dan tinggi sampai paras peha β€” saya dapat masa kat wad utk elakkan darah beku) Saya geram pakai stokin ni jadi gatal-gatal and tak selesa langsung 😭😭 Lagi selesa pakai stokin biasa je 😭

19 Balas

Saya tak pakai langsung sebab tiada keperluan dan tiada arahan drpd doktor. Actually sy tak pakai stoking sbb masa lepas bersalin cuaca panas. Sebab menyantuni mertua, saya pakai jua, itupun skin sock yg biasa pakai. Haha. Sbb masa tu guna stokin suami tak selesa. Hehe. Dah balik rumah, kadang pakai kadang tak pakai, tapi guna cloth selipar lah dlm rumah sbb rumah saya sejuk.

3mo ago

Lagi handal mandi air sejuk. Haha.

1 week. O&G i cakap tu untuk elak risiko darah beku & sakit/ cramp pada bahagian pelvic ke kaki. Kalau jadi darah beku high risk of infection dekat rahim. Worst case scenario, rahim kena buang

Sy czer. lepas operate tak pakai pun. just pakai socks biasa.. Dr n nurse suruh sy banyakkan berjalan untuk elak darah beku. slow2 pun x apa asalkan bergerak. jangan duduk n baring je.

3mo ago

Dlm wad, lps tak pening2 dek czer pun sy slow walk ke pantri..

Saya pakai semasa masih guna ubat cucuk tu ...dh habis ubat cucuk tu terus sy berhenti. Ubat tu nak cairkan darah beku..stoking tu pun nak bagi pengaliran darah jugak.

sorry sy nak tnya ibuΒ² yg lain.. sy ada jgk stokin ketat mcm nj.. boleh ke sy pakai pd trimester pertama? kaki sering kebas waktu malam, bila pakai selesa.

3mo ago

boleh..sy pun pakai. Pakai stoking utk elak kaki kejang atau lengguh.

pakai..masa bru lpas czer time masuk wad nurse da ukur kaki pastu sruh suami pg beli ..time kt rumah pkai kjap2 pastu buka..

Tak pernah pakai, dr cuma suruh minum air yang bnyak dan berjalan. Tak berpantang pun. 2 minggu dah ok elok jalan laju

saya pakai dlm seminggu mcm tuh kot. balik rumah mmg pakai stoking biasa, tak bole tahan, jadi gatal teruk juga.

3mo ago

taktau la, sbb misi yg buh kan ,tapi mmg rasa ketat ,tak selesa.

saya pakai 1x masa dekat hospital je lepas operate. balik rumah boleh bukak dah.

xpenah pakai pun.. hri kedua czer Sy dah jalan sana sini .. xduduk diam smpai kene tegur suruh rehat🀣

3mo ago

mungkin tahun ni bru kot kne pakai stokin tu ? Sbb Msa sy bersalin czer, takde Pula benda2 stokin ni..