Baby nak masuk 6 bulan. Sejak pandai meniarap memang selalu tidur meniarap sambil hisap jari kanan

Baru perasan kepala baby senget ke kiri bila dukung atau duduk . Tak boleh lurus , dah macam teleng ke kiri . Boleh elok tak ye kepalanya nanti #firstmom #pleasehelp #seriusnanya #firstbaby

1 Balas

Boleh awak. Leher baby lembut lg, boleh baiki lg tu. Kalau die tido meniarap, elakkan terlalu lama muka mengadap ke kiri. Ubah posisi muka die ke kanan pula. Kalau baby duduk dlm stroller tu, letak bantal kecil, yg keras sikit di belah kiri, di sebelah kepala die untuk elakkan die berpaling di kiri. Kalau di rumah, baby dah boleh duduk pun buat benda sama. Bykkan main mainan rattle toys dr belah kanan. Mummy kena bunyi2 kn dr belah kanan supaya baby boleh menoleh di bahagian kanan. Selepas mandi, boleh urut guna baby oil di bahagian belakang kepala baby. Bukan mengurut kuat pun, tp bg pressure sikit saja, agak2 la kn, di antara bahagian belakang kepala dan bahu baby. Kalau situasi makin teruk, boleh bw jumpa doctor n doctor akan refer awak ke physiotherapy. Di sana physiotherapist akan ajar lebih detail cara urutan / exercises untuk kondisi anak awak. Hope it can help u a bit.