Susu badan drop🥺

Baby sy dah 4 bulan tapi susah sangat nak bagi minum susu dalam botol. Dia sudah terbiasa minum susu badan. Bila sy bagi susu botol dia anak merengek . Nak dekat 2 jam baru habis 2OZ je 😢 penat dan sedih . Kena berdiri bagi susu botol. Penat nak pujuk baby🥹tpi sy kena kuat. Apa perlu sy buat? Sy guna botol susu Avent dan botol susu comotomo. Tpi baby tak nak hisap botol tu. Sy guna botol comotomo dan kena picit botol tu bagi keluar susu ti baru baby minum tu pun nangis2🥺#firstmom #bantusharing

4 Balas

saya alhamdullilah belum mengalaminya lagi. kalau susu drop memamg disarankan utk pam lps pam utk naik kan semula susu. saya ada terbaca satu artikel kalau tak silap kalau anak tak nak susu botol sbb awak(ibu) yang bagi dekat dia jd dia tak nak sbb dia tahu ada lg sumber lain utk dpt kan susu sbb tu dia tolak, jd disarankan utk bg botol time awak tak ada dkt situ. baby tak boleh pun nampak awk. anak sy mcm tu, walaupun sy suri rumah kadang ada nak keluar beli brg sikit tak nak bawa baby keluar sekali jd tinggal kan dkt opah dia, alhamdulillah elok dia minum habis. kalau sy yg bg susu botol dkt dia mmg xnak siap ludah balik susu 🤣 cuba awak try, kadang2 dorg pandai kalau mak dia xde org lain bg susu baby minum.. tp pastikan awk xde dkt situ. awk try husband tlg bg kan susu awk keluar rumah. kadang2 nak praktis minum botol susu mmg susah, kena tabah sis..

Mcm Ni salah satu pengalaman saya lah.. Anak tak nak susu botol dan ebm, tp susu badan ok. Bila awak tak kerap df/ pam ( max 3 jam sekali), ada signal ke otak bgtau tiada demand susu, that's why Susu badan drop. Sy gagal dlm training anak dgn botol susu. Tiada pengalaman. Boleh jadikan pengajaran untuk anak akan dtg. Kena train awal lg. Sbb sy ingat dgn kerja sendiri blh lh buat kerja. Dikurniakan anak yg perlukan perhatian penuh, memang tak boleh buat kerja. Jd sy train ank bila nak masuk 3 bulan (ramai kata lewat) . Mula ok, 2 minggu sblm ke pengasuh, dia buat main teething je puting botol tu dan tak nak ebm. Hantar ke pengasuh pd 4 bulan, dia memberontak. Sehari, 2 ke 3 jam je saya tahan biarkan anak dgn pengasuh. Hati tak tenang. Ok saya decide utk jg sendiri n full direct bf. Korbankan kerjaya. Tenang.

Saya alami sekarang. Kerisauan para ibu bila anak dh biasa susu badan dan x nak susu botol. Alhamdulillah, anak dah boleh terima susu botol 1-4 hari latihan. Caranya, saya x da kat situ. Mama saya latih semula baby untuk hisap botol susu. Puting pun yg dia bawa tidur selalu, yang taknak skrg dia nak dah. Alhamdulillah. Mama saya kata, walaupun dh susu badan. Sekali sekala kena bg botol sbb ada pengasuh. Jangan direct bf. Bagi2 masa. Kalau bukan mama kita yg bagi. Minta suami yang susukan. Janji kita x da kt situ.

follow ig nyusoo. mungkin dia boleh bantu