Bekalan makanan baby 6bulan ke taska/pengasuh

baby sy bru nk start makan2 minggu depan. baby 6 bulan mkn sekali sehari ye? sy bekerja 9-5pm hntr ke taska, perlu bgi bekal mknan cmne ye? sngt clueless anak first hihi. ke bila dlm 7/8 bulan bru perlu bgi bekal? klu 6 bulan ni awal2 sy bgi dia mkn kt rmh je bila balik taska tu okay jgk ke? mommies boleh share caranya mcm mna. tq!

4 Balas

mcm sy mmg bagi bekal dkt pengasuh start baby makan. mcm sy sediakan dlm bekas kecik2. letak dlm coolest beg. then nanti pengasuh akan panaskan makanan. sy ada attached gmbr bekas mknn yg sy bekalkan dkt pengasuh. by the way sy xbuat 4day rule. sy hantar complete meal terus dkt pengasuh. awak boleh tanya pengasuh/taska dia prefer bekal yg macam mana. yg dlm bekas termos ataupon yg dlm chiller then nnt just panaskan.

dulu sy start dgn 1x makan masa tghri. sbb anak byk allergies makanan jd susah sikit kalau bg byk kali. bila bg 1x senang sikit nk tgk dia ok @ tk. sy xbuat 4days rule pun. yg penting 6m masa utk belajar cara makan, susu masih keperluan utama, makan byk mana tu belum penting pun, 1suap ok, hujung sudu ok, tak makan ok.

sye dlu baby start je mkn trus sye bekalkan 2x meal, 1x snack. heavy meal tu sye pack asing2 untk breakfast dgn lunch so senang nnt pngasuh tinggal panaskan je. snack slalu pngasuh bg sblom sye amek ank ptg2.

6 bulan meal 1-2 kali sehari. mcm sy sy pack 1x meal utk lunch..bubur kosong + evoo.