Hi saya new mom nak mintak pendapat.

Baby saya baru 1 month, anak saya kalau mengantuk ada time dia mcm tahan mata dari tidur tp tgk mata mmg dia da mengantuk then dia nk menyusu saya mmg menyusu badan, lepas dia menyusu dia akan meronta then cari susu lagi berulang la mcm tu sampai dia penat baru dia akan diam da tidur. Boleh tahu tk sebab apa? Saya tk tahu nk buat apa, tgh menyusu pun boleh nk menangis mcm kita yg tarik puting tu padahal dia yg lepaskan puting tu dan isap balik cabut dan isap balik. Hm bg tips nk tenangkan anak boleh? Kdg sampai give up da hm. #firstmom #pleasehelp #seriusnanya #ingintahu

6 Balas

Hai awak. Setiap kali menyusu, kalau boleh burp kan dia. Jangan bagi baby overtired, tengok bahasa badan dia, baby semuanya sama, bahasa nangis diorang sama, kalau awak dengar betul betul inshaAllah senang faham apa dia nak, boleh search kat Youtube newborn language, kalau dia nangis sebut “neh” maksudnya dia nak menyusu lagi. Kalau dengar macam “auooh” camtu maksudnya dia nak tidur. Selalunya baby saya kalau buat macam gaya baby awak ni maksudnya dia overtired (tapi setiap baby tak sama) jadi apa yang saya buat, saya bedung dia dulu, kemudian saya tenangkan dia, buat bunyi sushing kuat sikit, sambil dodoi posisi yang dia selesa, inshaAllah dia stop nangis pastu tidur lena. Baby sebenarnya dia akan bagitahu apa dia nak melalui bunyi tangisan dia tu. Sangat mudah kalau awak cuba fahamkan, mudah untuk kita terus bagi apa dia nak. Baby saya pun sebulan lebih, masa dalam pantang saya belajar sungguh sungguh bahasa tangis baby ni untuk fahamkan apa dia nak setiap kali nangis, kembung perut ke, nak susu ke, mengantuk ke, nak sendawa ke atau dia tak selesa ke, semua baby bagitahu sebenarnya melalui tangisan dia, dengar macam sama, tapi lain lain sebenarnya bunyi yang diorang buat. Kadang diorang combine bunyi macam “neh neh aouhh neh” maksudnya nak menyusu and diorang bagitahu diorang mengantuk. Camtu laaa lebih kurang. alhamdulillah setakat ni saya dapat cater needs baby saya. Senang je awakkk kalau awak dah start faham baby languange ni. Semoga membantu 😊🌷

1y ago

Thankyou for this tips sis! Nanti saya cuba gali ilmu utk faham bahasa isyarat baby.

mungkin die tak cukup susu kot sis. atau latch puting tak betul. jadi die hisap susu tak puas. sis buat teknik marmet susu kuar banyak tak?

sama mcm anak sye .. dah susu pon nangis lagi .. lepas tu cari lagi .. smpai tertidur .. bangun tido pon tetap sama jgak ..

cuba try follow ig or fb @babylanguage. dia ada ajar tips cara nk tenangkan baby. pkai bedung white noise dll.

Sebiji anak sy, dia bukan nk menyusu dh tu. Dia overtired. Awk try dodoikan dia & pasang zikir2/white noise

macam anak saye biase dia kembung perut nak sendawa awak try sendawakan dulu baru bagi susu balik